Η Μπροκονάρα είναι η vegetarian εκδοχή της καρμπονάρα που κάνω στο σπίτι όταν έχω λίγο χρόνο στην κουζίνα και ψάχνω μια comfort λύση για γρήγορο βραδινό. Περνάω το μπρόκολο με λίγο σκόρδο από ένα τηγάνι, το σβήνω με λίγο λευκό κρασί και δίνω την πιο μαγική αίσθηση σε ένα πολύ παρεξηγημένο λαχανικό. Μου αρέσει το μπρόκολο να είναι ελαφρώς ξεροψημένο στις άκρες και τραγανό στο εσωτερικό για να αποκτά αυτή την υπέροχη umami γεύση σε συνδυασμό με το κρασί και το σκόρδο.
Για τη σάλτσα θα χρειαστείς απαραιτήτως τους κρόκους από 4 φρέσκα αυγά. Εγώ παίρνω αυγά από τα LIDL και συγκεκριμένα τα αυγά Στερεάς Ελλάδας από τη σειρά Νώμα που έχουν υπέροχους, πορτοκαλί κρόκους για πλούσια γεύση και δεμένη σάλτσα. Για το ζυμαρικό τώρα, μπορείς να παίξεις με ό,τι σχήμα θέλεις αλλά προτείνω τα λιγκουίνι Combino που αιχμαλωτίζουν στις πλευρές τους τη σάλτσα για απόλαυση σε κάθε μπουκιά.
Υλικά
Για την καρμπονάρα- 5 λίτρα νερό
- 400 γρ. ζυμαρικά λιγκουίνι Combino
- 2 κτσ αλάτι
- 500 γρ. μπρόκολο κομμένο σε κομμάτια
- 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- 50 ml λευκό κρασί
- 4 κρόκοι Μεσαίων αυγών Στερεάς Ελλάδας, Νώμα
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος.
- 300 γρ. πεκορίνο τριμμένο, Νώμα
- Aλάτι χονδρό Μεσολογγίου, Νώμα
- Μαύρο πιπέρι, Kania
Εκτέλεση
- Βάζουμε το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το αλατίζουμε.
- Μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε τα ζυμαρικά.
- Τα βράζουμε μέχρι να είναι al dente και κρατάμε μισό φλυτζάνι από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια.
- Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το μπρόκολο.
- Μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί
- Σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια ένταση
- Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και χτυπάμε με γρήγορες κινήσεις με ένα αυγοδάρτη
- Προσθέτουμε και το πεκορίνο και χτυπάμε
- Τέλος προσθέτουμε και 1 μεγάλη κουταλιά (περίπου 1/2 κούπα) νερό από το νερό που έχουμε βράσει τα μακαρόνια και χτυπάμε με γρήγορες κινήσεις
- Σε αυτό το σημείο δοκιμάζουμε και προσθέτουμε έξτρα αλάτι αν θέλουμε
- Τέλος βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια τη σάλτσα, το μπρόκολο και ανακατεύουμε σε μέτρια ένταση για 2-3 λεπτά.
- Σε αυτό το σημείο προαιρετικά προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος.
- Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι