Τα 3 μυστικά για να σου πετυχαίνει πάντα τέλεια το γιουβέτσι, με απλά υλικά – σε ένα μόνο σκεύος:
- Το βασικό υλικό για κάθε φαγητό είναι το λάδι, είναι αυτό που δίνει όλη τη γεύση και την ποιότητα στο πιάτο. Χρησιμοποιώ Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Μίας Σοδειάς MOLON LAVE, από καρπό αποκλειστικά μιας σοδειάς. Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο παράγεται από τους ίδιους τους ελαιοκαλλιεργητές που συμμετέχουν στην ομάδα παραγωγών της MOLON LAVE.
- Για να βγαίνει το κριθαράκι σπυρωτό και να μην κολλάει, η αναλογία του με τα υγρά (σάλτσα και νερό) είναι 1:3. Δηλαδή για 200 γρ. κριθαράκι χρειαζόμαστε 600 ml υγρών. Το νερό μπαίνει πάντα καυτό.
- Το γιουβέτσι βγαίνει από το φούρνο ενώ έχει ακόμα αρκετή σάλτσα. Το αφήνουμε για 15 λεπτά στον πάγκο της κουζίνα να πέσει η θερμοκρασία του και να απορροφήσει τη σάλτσα το κριθαράκι για να φουσκώσει.
Το σκεύος που χρησιμοποιώ είναι ταβάς, δηλαδή ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι (με χερούλια) που μπαίνει στο μάτι της κουζίνας κι έπειτα μπορεί να μπει απευθείας στο φούρνο. Το γιουβέτσι γίνεται με κοτόπουλο στήθος και μπούτι. Το στήθος είναι πιο ελαφρύ ενώ το μπούτι παραμένει ζουμερό και την επόμενη μέρα.
Υλικά
- 80 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Μίας Σοδειάς MOLON LAVE.
- 600 γρ. κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι)
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 200 γρ. κριθαράκι (μέτριο)
- 200 ml. σάλτσα ντομάτας (ντομάτα στον τρίφτη)
- 400 ml. καυτό νερό (από το βραστήρα)
- 200 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (μοτσαρέλα ή γραβιέρα)
- 1 κτγ πάπρικα γλυκιά
- 1 κτγ θυμάρι (ξερό)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στις αντιστάσεις στους 200°C.
- Σε ένα ταβά ή γάστρα βάζουμε 30 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Μίας Σοδειάς MOLON LAVE
- Σοτάρουμε το φιλέτο κοτόπουλο να πάρει χρυσαφένιο χρώμα κι από τις δύο πλευρές ενώ παράλληλα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο κι ανακατεύουμε να πάρουν ελαφρώς χρώμα.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και το καυτό νερό απευθείας από το βραστήρα.
- Τελειώνουμε με 50 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Μίας Σοδειάς MOLON LAVE
- Ανακατεύουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 17-18 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο, προσθέτουμε το μισό τυρί κι ανακατεύουμε καλά.
- Γαρνίρουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για ακόμα 4-5 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να σταθεί στον πάγκο της κουζίνας για 15 λεπτά. Πρέπει να φαίνεται ότι έχει σάλτσα και να την απορροφήσει το κριθαράκι για να φουσκώσει.