Στην καρδιά του καλοκαιριού λατρεύω όλα τα μικρά ψαράκια όπως σαρδέλες και γαύρο! Τα αγαπώ σε όλες τους τις εκδοχές αλλά όταν έρχεται η στιγμή να τα φτιάξω στο σπίτι επιστρέφω πάντα σε μια οικογενειακή, μαμαδίστικη συνταγή με την οποία μεγαλώσαμε στη Μυτιλήνη, και νομίζω στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας: Πατάτες λεμονάτες με γαύρο!
Είναι ένα φαγάκι που το σκαρώνεις στο άψε σβήσε ενώ η λεμονάτη σάλτσα είναι το τέλειο συμπλήρωμα για το ψάρι! Στα Lidl θα βρεις καθημερινά ελληνικά φρέσκα και καθαρισμένα ψάρια ελευθέρας αλίευσης. Η διαθεσιμότητα τους εξαρτάται από την ψαριά των τοπικών προμηθευτών, κι αυτό καταδεικνύει πως είναι πάντα φρέσκα.
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
- 100 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης, Νώμα (+ 1 κτσ για το ταψί)
- 500 γρ γαύρος φρέσκος καθαρισμένος
- 500 γρ. baby πατάτες, κομμένες σε τέταρτα
-
1 κτσ μουστάρδα,Kania
-
2 λεμόνια (χυμός)
-
1 σκελίδα σκόρδο
- Aλάτι χονδρό Μεσολογγίου, Νώμα
- Μαύρο πιπέρι, Kania
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μπολ το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο
- Ανακατεύουμε καλά
- Καλύπτουμε τη βάση του ταψιού μας με ελαιόλαδο
- Προσθέτουμε τις πατάτες
- Περιχύνουμε με το μίγμα
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και προσθέτουμε το γαύρο
- Ανακατεύουμε καλά
- Ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά
- Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό