Όλη η Ελλάδα ψήνει φανουρόπιτα σήμερα, την παραμονή του Αγίου Φανουρίου. Η συνταγή παραδοσιακά ζητάει 7 ή 9 υλικά. Σου δείχνω την εκδοχή με τα 9 υλικά, με κανέλα, πορτοκάλι, σταφίδα και καρύδι! Στην ουσία πρόκειται για ένα νηστίσιμο, πεντανόστιμο κέικ που θα σου πάρει λιγότερο από 10 λέπτα να το φτιάξεις κι άλλη μια ώρα στο φούρνο.
Υλικά
- 300 ml ηλιέλαιο ή απαλό ελαιόλαδο
- 300 γρ. ζάχαρη
- 300 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 1 κσ μαγειρική σόδα
- 250 ml νερό
- 1 κγ κανέλα
- 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 100 γρ. σταφίδες
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 κ. σ. για τις σταφίδες άχνη ζάχαρη για γαρνίρισμα προαιρετικά
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε καυτό νερό
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη.
- Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι. Καλό είναι να το κάνουμε πάνω από το μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε απευθείας το μείγμα μέσα στο μπολ.
- Προσθέτουμε και το ξύσμα κι ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το νερό, την κανέλα κι ανακατεύουμε.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μπολ κι ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα καρύδια.
- Σουρώνουμε τις σταφίδες, βάζουμε 1 κουταλιά αλεύρι και ανακατεύουμε. Με αυτό τον τρόπο είμαστε σίγουροι ότι θα μοιραστούν σε όλο το μείγμα και δεν θα πάνε στον πάτο της φανουρόπιτας.
- Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε φόρμα 30 εκ. Καλύπτουμε τη φόρμα μου με αντικολλητικό χαρτί ή εναλλακτικά με λάδι και λίγο αλεύρι.
- Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 60 λεπτά.
- Έπειτα την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κι αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη.