search

Φακοσαλάτα με ρύζι και λαχανικά

Αυτή η φακοσαλάτα είναι μια θρεπτική, δροσερή και χορταστική επιλογή, ιδανική για κάθε εποχή. Οι φακές και το καστανό ρύζι συνδυάζονται με φρέσκα λαχανικά, ενώ το λεμόνι και το ελαιόλαδο χαρίζουν γεύση και φρεσκάδα. Το σοταρισμένο κουκουνάρι στο τέλος δίνει μια τραγανή υφή που απογειώνει το πιάτο!

Διατροφική Ανάλυση (ανά μερίδα 1/4 συνταγής)

Ενέργεια: 460 θερμίδες

Υδατάνθρακες: 45,2 γρ.

Εκ των οποίων σάκχαρα: 6 γρ.

Φυτικές ίνες: 11.2 γρ.

Πρωτεΐνη: 13,6 γρ.

Λιπαρά 23,5 γρ.

 

Δες εδώ το βίντεο:



Υλικά

  • 120 γρ. φακές (ζυγισμένες άβραστες) ισοδυναμούν με 240 γρ. φακές βρασμένες

  • 100 γρ. καστανό ρύζι (ζυγισμένο άβραστο) ισοδυναμεί 300 γρ. βρασμένο καστανό ρύζι

  • 1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια

  • 1 αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια

  • 2 ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια

  • 20 ml ελαιόλαδο

  • Χυμός από 1 λεμόνι

  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση

  • 20 γρ. κουκουνάρι, σοταρισμένο

Εκτέλεση

Βράσιμο της φακής:
    • Ξεπλένουμε τις φακές με κρύο νερό.
    • Σε κατσαρόλα βράζουμε 600 ml νερό.
    • Προσθέτουμε τις φακές και βράζουμε για 5 λεπτά.
    • Τις σουρώνουμε καλά.
    • Βάζουμε πάλι νερό στην κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.
    • Προσθέτουμε τις φακές και λίγο αλάτι.
    • Σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να παραβράσουν.
    • Στραγγίζουμε τις φακές και τις αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Βράσιμο καστανού ρυζιού:
    • Ξεπλένουμε καλά το ρύζι σε κρύο νερό για να απομακρύνουμε το περιττό άμυλο.
    • Σε κατσαρόλα βράζουμε 300 ml νερό.
    • Προσθέτουμε το ρύζι και λίγο αλάτι.
    • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να μαλακώσει το ρύζι.
    • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Στήσιμο σαλάτας
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τις φακές, το ρύζι, το καρότο, το αγγούρι και τις ντομάτες.

  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.

  • Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε ξανά.

  • Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε το κουκουνάρι μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.

  • Γαρνίρουμε τη σαλάτα με το σοταρισμένο κουκουνάρι και σερβίρουμε αμέσως.

Cool Artisan