Σήμερα αρωματίζω με espresso την uber αγαπημένη συνταγή για cheesecake φούρνου.
Υπέροχη συνταγή για όλους τους foodies που είναι λάτρεις του καφέ.
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ CHEESECAKE- 600 gr τυρί κρέμα
- 100 gr ζάχαρης
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 διπλός εσπρέσο
- 3 αυγά
- 100 gr πραλίνα φουντουκιού
- 200 γρ μπισκότα oreo
- 70 γρ. Βούτυρο, λιωμένο
Εκτέλεση
Για την βάση- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C.
- Χτυπάμε τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Ανακατεύουμε τα μπισκότα με τη λιωμένη μαργαρίνη με βούτυρο σε ένα μικρό μπολ και ακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν εντελώς.
- Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο ένα τσέρκι με διάμετρο 20 εκατοστά και στη συνέχεια βάζουμε το μείγμα στη βάση.
- Χρησιμοποιούμε το κάτω μέρο από ένα ποτήρι νερού για να πιέσουμε προς τα κάτω και να τους δώσουμε σωστό σχήμα.
- Βάζουμε το τσέρκι στο φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Το βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν βάλουμε το μείγμα του cheesecake
- Γυρίζουμε το φούρνο στους 160º C.
- Xτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα να αφρατέψει, περίπου 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και τον εσπρέσο, και ξαναχτυπάμε.
- Προσθέτουμε τα αυγά, ΕΝΑ ΕΝΑ κάθε φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη.
- Χτυπάμε το μίγμα για 1 επιπλέον λεπτό.
- Ρίχνουμε το μείγμα cheesecake στο τσέρκι που έχει ήδη κρυώσει.
- Τοποθετούμε το τσέρκι των 20 cm μέσα σε ένα ταψί.
- Γεμίζουμε προσεκτικά το άλλο ταψί με νερό, μέχρι περίπου 3 cm κάτω από τo χείλος του cheesecake
- Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 160° C για 60 λεπτά.
- Το cheesecake είναι έτοιμο όταν το κέντρο κουνιέται λίγο όταν κουνάμε το ταψί ενώ οι άκρες του cheesecake είναι πιο σταθερές από το κέντρο.
- Μόλις το cheesecake σου φανεί έτοιμο, κλείνουμε το φούρνο και ανοίγουμε λίγο την πόρτα του φούρνου.
- Αφήνουμε το cheesecake να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στο φούρνο πριν το βγάλουμε - κάτι που μπορεί να πάρει 60-90 λεπτά.
- Μόλις κρυώσει, βγάζουμε το cheesecake από το φούρνο. Αφαιρούμε προσεκτικά το αλουινόχαρτο και βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή για μια νύχτα.
- Πριν σερβίρουμε καλύπτουμε την κορυφή με την πραλίνα φουντουκιού χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός κουταλιού.