search

Εκμέκ Σοκολάτας

Η ιδανική συνταγή για να αξιοποιήσεις και ανακυκλώσεις κάθε μπαγιάτικο τσουρέκι ή βασιλόπιτα!



Υλικά

Για τη βάση
  • 1 μπαγιάτικο τσουρέκι κομμένο σε φέτες
  • 6 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο
Για το σιρόπι
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1 ½ φλ. τσαγιού νερό
  • χυμός μισού λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 3 φέτες πορτοκάλι
Για την κρέμα
  • 500 ml γάλα
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 45 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 1 βανίλια ή 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια
  • 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
  • 350 ml κρέμα γάλακτος
  • 3-4 κ.σ. ξύσμα λευκής σοκολάτας ή καβουρντισμένο και κοπανισμένο αμύγδαλο για το food styling

Εκτέλεση

Για τη βάση τσουρέκι και το σιρόπι
  • Κόβουμε σε φέτες το τσουρέκι. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε τις φέτες τη μία δίπλα στην άλλη.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε τις φέτες τσουρέκι με λιωμένο βούτυρο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC (αντιστάσεις πάνω κάτω) και ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι φέτες τσουρέκι.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 5 λεπτά.
  • Σε ένα τετράγωνο πυρέξ 40 εκ. ή τσέρκι στρώνουμε τις φέτες τσουρέκι. Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε τις φέτες τσουρέκι.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμόνι, το χυμό λεμονιού, το ξύλο κανέλας, τις φέτες πορτοκάλι και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 6 λεπτά μέχρι το σιρόπι να δέσει ελαφρά.
  • Περιχύνουμε με το σιρόπι τις φέτες τσουρέκι. Αφήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι.
Για την κρέμα
  • Βάζουμε το γάλα με τις 2 βανίλιες σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά.
  • Χτυπάμε σε μπολ με τον αβγοδάρτη τα αβγά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κακάο (ρίχνοντάς το από σουρωτήρι) και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε λίγο από το γάλα της κατσαρόλας να αραιώσει και ρίχνουμε όλο μαζί το μίγμα στην κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την τραβάμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και μετά τη σοκολάτα.
  • Ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν και να γίνει λεία η κρέμα.Την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Περιχύνουμε τη βάση με την κρέμα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν σερβίρουμε.
Cool Artisan