Μια ιδέα για τάρτα με πολύ λιγότερες θερμίδες από την κλασική, αλλά πολύ πλούσια γεύση! Είναι πολύ εύκολη στην εκτέλεση της και δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες. Μπορείς να παίξεις με τη γέμιση προσθέτοντας το δικό σου αγαπημένο υλικό όπως γαλοπούλα, τοματίνια, ροδέλες από κολοκυθάκι ή ό,τι άλλο θες.
Υλικά
Για το φύλλο- 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 ml γάλα, χλιαρό
- 60 ml ελαιόλαδο + λίγο
- 150 ml νερό, χλιαρό
- 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
- αλάτι
- πιπέρι
- 150 ml γάλα, ελαφρύ
- 2 αυγά και 3 ασπράδια, καλά χτυπημένα
- 300 γρ. γιαούρτι αγελάδος, 2% λιπαρά
- 300 γρ. «φέτα» light, χοντροτριμμένη
- 200 γρ. κίτρινο τυρί light, τριμμένο
- 80 γρ. λιαστές ντομάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 40 γρ. καρύδι, χοντροσπασμένο
- 40 φρ φιλέτο μαύρης ελιάς
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και πιπέρι.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά 150 ml χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε προσθέτοντας λίγο αλεύρι ή λίγο νερό.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη, να ξεκουραστεί.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά το γάλα με τα αυγά και τα ασπράδια μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και αλευροβουτυρώνουμε την ταρτιέρα.
- Σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε χοντρό φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού. Απλώνουμε το φύλλο έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους. Δεν πειράζει αν σπάσει κάπου, μπορείς να μπαλώσεις με ένα από τα κομμάτια που θα περισσέψουν.
- Κόβουμε όση ζύμη εξέχει και με ένα πιρούνι πιρουνιάζουμε τη ζύμη.
- Κάνουμε τυφλό ψήσιμο για 15 λεπτά, δηλαδή ψήνουμε την τάρτα καλυμμένη με μια λαδόκολλα και ρεβύθια και έπειτα αφαιρούμε τα ρεβύθια και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για αλλα 10 λεπτά.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού. Ψήνουμε στον αέρα για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η γέμιση.