Το παραδοσιακό κοκκινιστό της ελληνικής κουζίνας, ένα πιάτο που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, ένα πιάτο που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές αποκτάει βίγκαν χαρακτήρα! Αντί για κρέας χρησιμοποιώ μια ποικιλία από μανιτάρια τα οποία μαγειρεύω σε μια δεμένη σάλτσα, τα ανακατεύω με χυλοπίτες και τα σκεπάζω με μπεσαμέλ! Το απόλυτο comfort food, χωρίς τύψεις!
Tip: Αν φτιάξεις τη βίγκαν εκδοχή της μπεσαμέλ, χρησιμοποίησε ρόφημα σόγιας και όχι κάποιο άλλο φυτικό ρόφημα (όπως για παράδειγμα ρόφημα αμυγδάλου) γιατί το αποτέλεσμα θα είναι πολύ γλυκό. Αν κάνεις τη vegetarian εκδοχή, χρησιμοποίσε αγελαδινό γάλα.
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διάβασε επίσης
- 7 αποδοτικά (και οικονομικά) μίξερ χειρός για τις μαγειρικές σου δημιουργίες
- Έρευνα αγοράς: 8 κουζινομηχανές για κάθε σου συνταγή σε πολύ καλή έκπτωση
- 8 ηλεκτρικοί αποχυμωτές έως 50 ευρώ για σπιτικούς χυμούς
- 8 ατμομάγειρες σε έκπτωση για υγιεινά και οικονομικά μαγειρέματα
- Οι 10 καλύτερες μηχανές Espresso που θα δώσουν άρωμα στον απογευματινό καφέ
Υλικά
Για τα μανιτάρια- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 2 πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε λεπτές φέτες
- 400 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν, λεπτοκομμένα
- 300 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, λεπτοκομμένα
- 300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, λεπτοκομμένα
- 1 κτγ αλάτι
- 1 κτγ πάπρικα καπνιστή
- 1/2 κτγ θυμάρι ξερό
- πιπέρι
- 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα σόγιας (ή αγελαδινό) - σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. διατροφική μαγιά (ή 200 γρ παρμεζάνα)
- αλάτι
- πιπέρι
- 500 γρ. χυλοπίτες
Εκτέλεση
Για τα μανιτάρια- Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.
- Μόλις μαγειρευτούν και αποκτήσουν ωραίο χρυσό χρώμα προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και την πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε μέχρι να μαγειρευτούν και να χάσουν τον όγκο τους.
- Τέλος, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Θέλουμε να έχει υγρασία η σάλτσα πριν μπει στο φούρνο.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι χρησιμοποιώντας μια σίτα ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη.
- Προσθέτουμε το ρόφημα σόγιας ή το γάλα σταδιακά ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με γοργές κινήσεις.
- Τέλος, προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά ή την παρμεζάνα και το αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ μας
- Βράζουμε τις χυλοπίτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από ότι αναγραφέται στη συσκευασία
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί
- Βάζουμε στο ταψί τις χυλοπίτες.
- Προσθέτουμε τα κοκκινιστά μανιτάρια και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ, απλώνοντας σε όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ μας.