search

Buddha Bowl (Υγιεινό μπολ ενέργειας) με κοτόπουλο και χούμους

Τα «Buddha bowls» ξεκίνησαν σαν τάση πριν από κάμποσα χρόνια αλλά γρήγορα παγιώθηκαν σαν ένα αγαπημένο πιάτο καθώς αποτελεί ένα ιδανικό συνδυασμό υδατανθράκων, άπαχης πρωτεΐνης και λαχανικών, που καθιστούν το γεύμα ισορροπημένο και ιδιαίτερα πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία).

Πως φτιάχνουμε ένα σωστά ισορροπημένο buddha bowl;

Η βασική αρχή είναι να πετύχουμε μια ισορροπία από τουλάχιστον 3 ομάδες θρεπτικών συστατικών-πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και ωφέλιμα λιπαρά-κερδίζοντας έτσι το μέγιστο διατροφικό όφελος. Ξεκινάμε τη βάση του μπολ από άγριο ρύζι (ή εναλλακτικά δημητριακά, κινόα, κους κους)  ως πηγή υδατανθράκων και συνεχίζουμε με πολύχρωμα λαχανικά, ψημένα, βραστά ή ωμά. Θα χρειαστούμε μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο ή τόφου σαν vegan επιλογή κι ολοκληρώνουμε με μια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, όπως ρεβίθια ή για να το κάνουμε πιο νόστιμο, απολαυστικό κι εύκολο ένα χούμους. Όσο πιο πολύ χρώμα έχει το πιάτο μας τόσο πιο θελκτικό στο μάτι είναι!

Το τελευταίο διάστημα έχεις σίγουρα εντοπίσει τα χούμους Mezete στο ράφι του super market. Τα χούμους Mezete φτιάχνονται στην Ιορδανία, με στόχο να απολαύσει όλος ο κόσμος το αυθεντικό χούμους της Μέσης Ανατολής. Πεντανόστιμα και απόλυτα φυσικά προϊόντα, χωρίς συντηρητικά και γλουτένη. Θα τα βρεις σε 4 διαφορετικές γεύσεις: κλασική, με ψητή πιπεριά, με βότανα, με λιαστή τομάτα.

Πρόκειται για ένα:
  • 100% Φυτικό προϊόν
  • Πλούσιο σε πρωτεΐνες
  • Πλούσιο σε φυτικές ίνες
  • Χωρίς συντηρητικά
  • Χωρίς γλουτένη
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα
  • Πιστοποίηση Vegan 


Υλικά

Για το κοτόπουλο
  • 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε μπουκιές
  • 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κτγ μπούκοβο
  • 1 κτγ πάπρικα καπνιστή
  • 1 κτγ θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 λεμόνι (το χυμό)
Για τη σαλάτα
  • 200 γρ. ντοματίνια πολύχρωμα
  • 100 γρ. πιπεριές πολύχρωμες, κομμένες σε μικρά καρέ
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 50 γρ. ελιές φιλέτο
Για το dressing βασιλικού
  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 50 γρ. παρμεζάνα
  • 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό
  • 30 γρ. κουκουνάρι
Για το budha bowl

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο
  • Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κοτόπουλο στο ελαιόλαδο
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά, μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.
  • Μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε το χυμό από μισό λεμόνι κι αποσύρουμε.
Για τη σαλάτα
  • Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση.
  • Κόβουμε  τις πιπεριές σε κυβάκια
  • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Μεταφέρουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε και τις ελιές κι ανακατεύουμε.
Για το dressing βασιλικού
  • Βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ το μισό ελαιόλαδο κι όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Σταδιακά προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα δεμένο dressing.
  • Διατηρείται στο ψυγείο για εως και 2 εβδομάδες
Για το budha bowl
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 2 μεγάλες κουταλιές βρασμένο ρύζι, 100 γρ. χούμους Mezete, κοτόπουλο και σαλάτα.
  • Σερβίρουμε με dressing βασιλικού και γαρνίρουμε με ένα φύλλο βασιλικού.
Cool Artisan