search

Ανοιχτή Κοτόπιτα με φύλλο κουρού

Βουτυρένια τραγανή ζύμη κουρού, η καλύτερη ζύμη που έχεις φτιάξει ποτέ με μια αρωματική γέμιση κοτόπιτας πλούσια σε λαχανικά και μια τυρένια επικάλυψη του ονείρου.



Υλικά

Για τη ζύμη
  • 100 γρ.  στραγγιστό γιαούρτι 10%
  • 75 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο και κρύο
  • 90γρ.  ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 120 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κτγ αλάτι
  • πιπέρι
Για τη γέμιση 
  • 1 φιλέτ0 στήθος κοτόπουλο (περίπου 400 γρ)
  • 1 κρεμμύδι (κομμένο σε μικρά κυβάκια)
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (κομμένο σε λεπτές φέτες)
  • 1 κλωνάρι σέλερι (κομμένο σε λεπτές φέτες)
  • 1 καρότο (κομμένα σε μικρά κυβάκια)
  • 1 πράσινo κολοκυθάκι (κομμένα σε μικρά κυβάκια)
  • 1 πιπεριά πράσινη (κομμένες σε μικρά κυβάκια)
  • 1 κύβο κοτόπουλο
  • 2 αυγά
  • 200 γρ γραβιέρα
  • 200 γρ. gouda
  • 1 κτσ σιμιγδάλι
  • 1/4 φλιτζάνι γάλα
Για το στήσιμο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κτσ γάλα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το αλεύρι ολικής άλεσης, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη.
  • Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα κι έπειτα ζυμώνουμε καλά.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση
  • Κόβουμε τα φιλέτα σε μικρότερα κομμάτια και τα πλένουμε καλά
  • Βάζουμε νερό σε μια φαρδιά κατσαρόλα και βράζουμε τα φιλέτα κοτόπουλο για 30 λεπτά
  • Στη συνέχεια τα βγάζουμε και τα μαδάμε με δύο πιρούνια ή με το χέρι μας
  • Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και τα αχνίζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Θα μας πάρει 10-15 λεπτά. Ανακατεύουμε τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα
  • Προσθέτουμε τον κύβο κοτόπουλο και ανακατεύουμε
  • Προσθέτουμε το μαδημένο κοτόπουλο κι ανακατεύουμε καλά
  • Έπειτα προσθέτουμε το σιμιγάλι και το γάλα, ανακατεύουμε και βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά
  • Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και το μισό τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε καλά και η γέμιση είναι έτοιμη
Για το στήσιμο
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη να έχει πάχος περίπου 0,5 εκ
  • Βάζουμε στο κέντρο τη ζύμη και την απλώνουμε καλά αφήνοντας περιμετρικά 5 εκ. κενό
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα τη ζύμη που προεξέχει
  • Χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα κι αλοίφουμε τη ζύμη στα πλάγια
  • Ψήνουμε στους 180°C στη χαμηλή σχάρα για 30 λεπτά
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό τριμμένο τυρί και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Cool Artisan