Βουτυρένια τραγανή ζύμη κουρού, η καλύτερη ζύμη που έχεις φτιάξει ποτέ με μια αρωματική γέμιση κοτόπιτας πλούσια σε λαχανικά και μια τυρένια επικάλυψη του ονείρου.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 10%
- 75 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο και κρύο
- 90γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
- 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 120 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κτγ αλάτι
- πιπέρι
Για τη γέμιση
- 1 φιλέτ0 στήθος κοτόπουλο (περίπου 400 γρ)
- 1 κρεμμύδι (κομμένο σε μικρά κυβάκια)
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 1 κλωνάρι σέλερι (κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 1 καρότο (κομμένα σε μικρά κυβάκια)
- 1 πράσινo κολοκυθάκι (κομμένα σε μικρά κυβάκια)
- 1 πιπεριά πράσινη (κομμένες σε μικρά κυβάκια)
- 1 κύβο κοτόπουλο
- 2 αυγά
- 200 γρ γραβιέρα
- 200 γρ. gouda
- 1 κτσ σιμιγδάλι
- 1/4 φλιτζάνι γάλα
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κτσ γάλα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη-
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο.
-
Ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη.
-
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το αλεύρι ολικής άλεσης, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι.
-
Ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη.
-
Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα κι έπειτα ζυμώνουμε καλά.
-
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Κόβουμε τα φιλέτα σε μικρότερα κομμάτια και τα πλένουμε καλά
- Βάζουμε νερό σε μια φαρδιά κατσαρόλα και βράζουμε τα φιλέτα κοτόπουλο για 30 λεπτά
- Στη συνέχεια τα βγάζουμε και τα μαδάμε με δύο πιρούνια ή με το χέρι μας
- Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και τα αχνίζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Θα μας πάρει 10-15 λεπτά. Ανακατεύουμε τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα
- Προσθέτουμε τον κύβο κοτόπουλο και ανακατεύουμε
- Προσθέτουμε το μαδημένο κοτόπουλο κι ανακατεύουμε καλά
- Έπειτα προσθέτουμε το σιμιγάλι και το γάλα, ανακατεύουμε και βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά
- Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και το μισό τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε καλά και η γέμιση είναι έτοιμη
- Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη να έχει πάχος περίπου 0,5 εκ
- Βάζουμε στο κέντρο τη ζύμη και την απλώνουμε καλά αφήνοντας περιμετρικά 5 εκ. κενό
- Γυρίζουμε προς τα μέσα τη ζύμη που προεξέχει
- Χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα κι αλοίφουμε τη ζύμη στα πλάγια
- Ψήνουμε στους 180°C στη χαμηλή σχάρα για 30 λεπτά
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό τριμμένο τυρί και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.