search

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΑΛ ΟΛΙΟ (AGLIO E OLIO)

Ελαφρώς πικάντικη, βαρέως ιταλική! Η σημερινή συνταγή για σπαγγέτι αλ ολιο έχει τις ρίζες της στη Νάπολι και είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα της ιταλικής cucina povera, δηλαδή της φτωχικής κουζίνας η οποία παρά τα ταπεινά υλικά προσφέρει ένα μεγαλείο στη γεύση.

Στόχος μια πετυχημένες αλ ολιο είναι να δημιουργήσεις μια σάλτσα αρωματισμένη με σκόρδο που όμως δεν σερβίρει το σκόρδο στο πιάτο. Σερβίρεται με μια γενναία δόση φρεσκοτριμμένης Grana Padano που λιώνει νωχελικά ανάμεσα στα σπαγγέτι.

Στα μισά του πιάτου εγώ ξαναγεμίζω με μια χούφτα τριμμένη Grana Padano.

Διάβασε επίσης:



Υλικά

Για τα ζυμαρικά
  • 500 γρ. spaghetti
  • 200 γρ Grana Padano τριμμένη
Για τη σάλτσα
  • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • 150 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. καυτερό μπούκοβο (ή παραπάνω αν το θέλεις)
  • 5-6 μικρές κόκκινες πιπερίες καυτερές
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τα μακαρόνια σε 5 λίτρα αλατισμένο νερό που βράζει και βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή μείον ένα λεπτό.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι -που να χωρέσει όλα τα σπαγγέτι στο τέλος - ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και το σκόρδο μας. Η ένταση της φωτιάς πρέπει να είναι μέτρια-χαμηλή για να μην καεί το ελαιόλαδο και για να μπορέσει το σκόρδο να βγάλει τα αρώματά του χωρίς να πικρίσει το τελικό αποτέλεσμα.
  • Αμέσως μετά προσθέτουμε το καυτερό μπούκοβο μαζί με τις πιπεριές ψιλοκομμένες και ανακατεύουμε.
  • Μόλις δούμε ότι το σκόρδο αρχίζει να παίρνει χρυσό χρώμα τότε η σάλτσα μας είναι έτοιμη. Δεν θέλουμε να μαυρίσει.
  • Παίρνουμε 2 κουτάλες της σούπας από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια και το ρίχνουμε με προσοχή στο τηγάνι.
  • Σουρώνουμε τα μακαρόνια, και χωρίς να τα βρέξουμε τα βάζουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά για να ντυθούν τα μακαρόνια με τη σάλτσα λαδιού.
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό και αφήνουμε 5 λεπτά τα μακαρόνια μέχρι να απορροφήσουν τη σάλτσα.
  • Ελέγχουμε αν χρειάζεται αλατοπίπερο και σερβίρουμε
Cool Artisan