search

25η Μαρτίου: Μπακαλιάρος σε κουρκούτι με σκορδαλιά

Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι που μέσα στους αιώνες έχει συνδυαστεί με τη νηστεία της Σαρακοστής και μάλιστα με την ημέρα της 25ης Μαρτίου. Είναι ένα ψάρι που φέρνουμε από τις βόρειες θάλασσες αλλά επειδή διατηρείται αρκετά σαν παστό έχει αποκτήσει και το όνομα “το ψάρι του βουνού”.

Ο πιο νόστιμος τρόπος για να το απολαύσεις είναι τηγανητός σε κουρκούτι και βέβαια συντροφιά με σκορδαλιά. Το μυστικό για τραγανό κοουρκούτι είναι να το αφήνεις στο ψυγείο για 30 λεπτά να παγώσει αρκετά. Αν δεν έχεις χρόνο μπορείς να βάλεις 2 παγάκια μέσα για να το κρατάς κρύο. Η πιο νόστιμη εκδοχή σκορδαλιάς είναι με καρύδι και ψωμάκι.

Διάβασε επίσης:

Δες εδώ το βίντεο:



Υλικά

Για το μπακαλιάρο
  • 2 φύλλα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο φιλέτο
  • 500 ml ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • 100 γρ αλεύρι γ.ο.χ για το πανάρισμα
Για το κουρκούτι
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 20 γρ. μπέικινκ πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 330 ml μπύρα
  • 20 ml ούζο
  • 2 παγάκια
Για τη σκορδαλιά
  • 3 φέτες ψωμί
  • 150 γρ καρύδια
  • 2-4 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι
  • 160 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε καλά το μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε μεσαία κομμάτια
Για το κουρκούτι
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ
  • Αναμειγνύουμε με ένα αυγοδάρτη
  • Αφήνουμε το κουρκούτι στη συντήρηση του ψυγείου για 30 λεπτά για να παγώσει καλά
Για το τηγάνισμα
  • Περνάμε τα κομμάτια από το αλεύρι
  • Έπειτα από το κουρκούτι
  • Βάζουμε το ηλιέλαιο να κάψει και τηγανίζουμε το μπακαλιάρο
Για τη σκορδαλιά
  • Βάζουμε σε ένα μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο
  • Χτυπάμε καλά προσθέτοντας αργα αργά το ελαιόλαδο
Cool Artisan