Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι που μέσα στους αιώνες έχει συνδυαστεί με τη νηστεία της Σαρακοστής και μάλιστα με την ημέρα της 25ης Μαρτίου. Είναι ένα ψάρι που φέρνουμε από τις βόρειες θάλασσες αλλά επειδή διατηρείται αρκετά σαν παστό έχει αποκτήσει και το όνομα “το ψάρι του βουνού”.
Ο πιο νόστιμος τρόπος για να το απολαύσεις είναι τηγανητός σε κουρκούτι και βέβαια συντροφιά με σκορδαλιά. Το μυστικό για τραγανό κοουρκούτι είναι να το αφήνεις στο ψυγείο για 30 λεπτά να παγώσει αρκετά. Αν δεν έχεις χρόνο μπορείς να βάλεις 2 παγάκια μέσα για να το κρατάς κρύο. Η πιο νόστιμη εκδοχή σκορδαλιάς είναι με καρύδι και ψωμάκι.
Διάβασε επίσης:
- Τα 8 καλύτερα blender της αγοράς κάτω από 30 ευρώ
- Τα 5 καλύτερα μίξερ χειρός της αγοράς από 18 έως 40 ευρώ
- Έρευνα αγοράς: Οι 6 καλύτερες μηχανές espresso για καφέ στο σπίτι
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
Για το μπακαλιάρο- 2 φύλλα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο φιλέτο
- 500 ml ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- 100 γρ αλεύρι γ.ο.χ για το πανάρισμα
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 20 γρ. μπέικινκ πάουντερ
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 330 ml μπύρα
- 20 ml ούζο
- 2 παγάκια
- 3 φέτες ψωμί
- 150 γρ καρύδια
- 2-4 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι
- 160 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε καλά το μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε μεσαία κομμάτια
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ
- Αναμειγνύουμε με ένα αυγοδάρτη
- Αφήνουμε το κουρκούτι στη συντήρηση του ψυγείου για 30 λεπτά για να παγώσει καλά
- Περνάμε τα κομμάτια από το αλεύρι
- Έπειτα από το κουρκούτι
- Βάζουμε το ηλιέλαιο να κάψει και τηγανίζουμε το μπακαλιάρο
- Βάζουμε σε ένα μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο
- Χτυπάμε καλά προσθέτοντας αργα αργά το ελαιόλαδο