search

Πολέντα με μανιτάρια σοτέ

Η πολέντα είναι ένα πιάτο που μπορεί τα τελευταία χρόνια να το έχουμε ξεχάσει στην Ελλάδα, αλλά το αγαπούσαμε πολύ τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Η πολέντα είναι ένα χοντρόκοκκο αλεύρι καλαμποκιού που μοιάζει με το σιμιγδάλι και είναι ιδανική για την παρασκευή ενός θρεπτικού χυλού ή ενός συνοδευτικού «πουρέ». Στη Ρουμανία, την έχω δει να σερβίρεται με scoop παγωτού ως συνοδευτικό σε κοτόπουλο, ενώ στη γειτονική Ιταλία σαν κυρίως πιάτο.

Μπορείς να τη βρεις σχεδόν σε όλα τα super markets και να τη μαγειρέψεις πολύ εύκολα για να συνοδεύσεις κρέας ή λαχανικά. Εγώ σήμερα τη φτιάχνω με μανιτάρια σοτέ.

Διάβασε επίσης:



Υλικά

Για την πολέντα
  • 2 φλ. πολέντα
  • 8 φλ. ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι κατά βούληση
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • ¾ φλ. παρμεζάνα τριμμένη
Για τα μανιτάρια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. μανιτάρια της αρεσκείας μας, κομμένα σε λεπτές φέτες (μπορείς να κάνεις ένα συνδυασμό από σαμπινιόν, πλευρώτους και πορτομπέλο)
  • Χοντρό αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 4 κ.σ. βούτυρο ανάλατο σε κομμάτια
  • 2 κλωνάρια θυμάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

Εκτέλεση

Για την πολέντα
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό για να πάρει βράση.
  • Αλατίζουμε κατά βούληση.
  • Προσθέτουμε την πολέντα και ανακατεύουμε συχνά με μια κουτάλα, γιατί «πιάνει» στη βάση της κατσαρόλας.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά για 25 λεπτά.
  • Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας για να λιώσει.
  • Τέλος, προσθέτουμε και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε. Η παρμεζάνα είναι αλμυρή, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεχτικοί με το αλάτι.
  • Αφήνουμε να σταθεί για λίγο προκειμένου να λιώσει το τυρί και το βούτυρο.
  • Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Για τα μανιτάρια 
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια στο τηγάνι και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά.
  • Αλατοπιπερώνουμε, γυρίζουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα τακτικά.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να μην κολλήσουν.
  • Συνεχίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, για 5 περίπου λεπτά ακόμα.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε το βούτυρο, το θυμάρι και το σκόρδο.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και με μια κουτάλα σερβίρουμε πάνω από την πολέντα.
  • Προαιρετικά, διακοσμούμε με λεπτοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και τοματίνια.
Cool Artisan