search

Ιταλική φασολάδα με κριθαράκι

Οι Ιταλοί το ονομάζουν «pasta e fagioli» και είναι ένα πιάτο της «φτωχής κουζίνας» (cucina povera) που έχει, όμως, πλούσια θρεπτική αξία. Το πιάτο, στην ουσία είναι μια φασολάδα με κριθαράκι -ή ό,τι άλλο «κοντό» ζυμαρικό σου περισσεύει- και μπορείς να το φτιάξεις είτε σαν σούπα είτε με λιγότερα υγρά, σαν γιουβέτσι φασολιών! Αν είσαι vegan ή νηστεύεις, θα το λατρέψεις. Προαιρετικά, μπορείς να προσθέσεις παρμεζάνα.

Διάβασε επίσης:



Υλικά

  • 250 γρ. φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς
  • Αλάτι
  • 4 καρότα καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 1 πράσο, μόνο τα λευκά και αχνοπράσινα μέρη του, κομμένο κατά μήκος και χοντροκομμένο
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • ⅓ κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το ράντισμα
  • 500 γρ. ντομάτες κονσέρβας
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 250 γρ. κριθαράκι ή άλλο κοντό ζυμαρικό
  • Τριμμένη παρμεζάνα και μπούκοβο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ τα καρότα, το πράσο και το σκόρδο.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και, ανακατεύοντας συχνά, τα μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους, για περίπου 4 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, καλύπτουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά έως ότου τα λαχανικά να έχουν μαλακώσει και να έχουν βγάλει τους χυμούς τους, ανακατεύοντας κάθε 5 λεπτά περίπου. Αν το μείγμα αρχίσει να καφετίζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, ανακατεύουμε και «ξύνουμε» τον πάτο της κάθε 5 λεπτά περίπου, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν κατά τόπους να καφετίζουν, για περίπου 10 λεπτά ακόμη.
  • Προσθέτουμε τα φασόλια και τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ανεβάζουμε τη φωτιά να πάρουν μια βράση και μετά προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή μέχρι το φαγητό μας να σιγοβράζει.
  • Μαγειρεύουμε τη σούπα μας μισοσκεπασμένη, προσθέτοντας τόσο νερό (ή ζωμό, αν μας βρίσκεται εύκαιρος) όσο τα φασόλια να παραμένουν πάντα σκεπασμένα κατά 5 εκ., 1-3 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος των φασολιών.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μαγειρεύουμε το κριθαράκι ή τα ζυμαρικά μας πολύ al dente, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, 3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι ή τα στραγγισμένα ζυμαρικά στη σούπα μας, δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με τα γούστα μας (μην προσπαθήσεις να πηδήξεις ένα βήμα της συνταγής μαγειρεύοντας τα ζυμαρικά μέσα στη σούπα, καθώς θα απορροφήσουν όλα τα υγρά και το ζουμί της θα γίνει παχύρευστο και κολλώδες).
  • Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ. Προαιρετικά, ρίχνουμε από πάνω παρμεζάνα, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με μπούκοβο. Σερβίρουμε με ψωμί για βούτηγμα.
Cool Artisan