Πολίτικα τσουρέκια

Είμαι πάντα ειλικρινής για τις συνταγές μου. Για τη σημερινή, οφείλω να ομολογήσω πως είναι μια δύσκολη συνταγή. Είναι μια συνταγή της λεπτομέρειας, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσεις με μεγάλη ακρίβεια τα βήματα και τις αναλογίες στις ποσότητες. Οι αναλογίες των υλικών αρκούν για 2 τσουρέκια.

Χρησιμοποιώ αλεύρι για τσουρέκια γιατί έχει περισσότερη γλουτένη από το σκληρό αλεύρι και έτσι το τσουρέκι έχει τη σωστή υφή, την υφή που το χαρακτηρίζει και το διαφοροποιεί από όλα τα μπριός. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και σκληρό αλεύρι, αλλά θα σε συμβούλευα να προτιμήσεις αλεύρι για τσουρέκια το οποίο βρεις σε διάφορες μάρκες στο super market.

Παρότι αποφεύγω, πλέον, τη λευκή ζάχαρη, στη συγκεκριμένη συνταγή δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις κανένα άλλο είδος ζάχαρης ή γλυκαντικού.

Στα υλικά σου σημειώνω 200 γρ. αβγά. Αυτό αναλογεί με 4 μέτρια αβγά που ζυγίζουν περίπου 50 γρ. το ένα. Θα πρέπει όμως να τα σπάσεις και να τα ζυγίσεις πριν τα προσθέσεις στο μείγμα γιατί, όπως είπαμε και πιο πριν, αυτή η συνταγή απαιτεί μεγάλη ακρίβεια.

Διάβασε επίσης:

Συστατικα

1ο Μείγμα 
  • 150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 120 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 25 γρ. ξερή μαγιά
2ο Μείγμα
  • 300 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 200 ml γάλα
  • 200 γρ. αβγά (4 αβγά)
  • 100 γρ. βούτυρο
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 15 γρ. μαχλέπι
  • 5 γρ. μαστίχα
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
3ο Μείγμα 
  • 850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την επικάλυψη
  • 1 κρόκο αραιωμένο σε 2 κ.σ. νερό

Οδηγιες

1ο Μείγμα 
  • Βάζουμε όλα τα υλικά του πρώτου μείγματος στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με ένα σύρμα.
  • Τα αφήνουμε στην άκρη να σταθούν για 15 λεπτά προκειμένου να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2ο Μείγμα
  • Βάζουμε σε ένα γουδί τη μαστίχα με μια κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
  • Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το γάλα, το βούτυρο, τη μαστίχα, το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανίλια και το αλάτι.
  • Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο, με προσοχή να μη βράσει το γάλα.
  • Το μείγμα είναι έτοιμο όταν έχει λιώσει το βούτυρο εντελώς και έχουν ομογενοποιηθεί όλα τα υλικά.
  • Βγάζουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αβγά και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα.
  • Ρίχνουμε το δεύτερο μείγμα από το κατσαρολάκι απευθείας μέσα στον κάδο του μίξερ με το πρώτο μείγμα και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.
3ο Μείγμα
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προσθέτουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά το αλεύρι και χτυπάμε για 15 λεπτά.
  • Μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι χτυπάμε σε μέτρια ένταση και στη συνέχεια ανεβάζουμε στη δυνατή.
  • Βάζουμε στον κάδο το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο.
  • Σε αυτό το σημείο η ζύμη θα πρέπει να έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ και άρα να είναι έτοιμη.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ και τη βάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο. Το μπολ πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο γιατί η ζύμη θα φουσκώσει και θα ξεχειλίσει.
  • Καλύπτουμε πολύ καλά με διάφανη μεμβράνη και με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 2- 2½ ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
 
  • Στη συνέχεια, κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια.
  • Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τέσσερα μικρότερα κομμάτια και τα πλάθουμε σε λωρίδες με μήκος περίπου 50 εκ.
  • Πλάθουμε σε πλεξούδες και σχηματίζουμε 2 τσουρέκια.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C, στον αέρα.
  • Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μία καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
  • Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο σε 2 κουταλιές της σούπας νερό και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
  • Για να τα διατηρήσουμε φρέσκα τα αποθηκεύουμε σε καλά κλειστή σακούλα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *