H πιο λαχταριστή τάρτα ιδανική για ένα γρήγορο dinner στο σπίτι ή ακόμα και ένα πιο επίσημο για την εορταστική περίοδο που έρχεται! Συνήθως την κάνω ανοιχτή αλλά αν θέλετε μπορείτε να την καλύψετε με φύλλο και να την ψήσετε σαν πίτα.
Φύλλο Γιαουρτιού για τάρτα
Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. γιαούρτι
1/2 κ.γ. αλάτι
1 αβγό
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια μπάλα. Χωρίζουμε σε μικρότερες μπάλες και τις πατάμε με το χέρι μας μέχρι να γίνουν πλακέ. Τις τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας και τις αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά. Με αυτές τις αναλογίες φτιάχνουμε 2 μεγάλες τάρτες, ή 4 μικρές.
Ανοίγουμε με τον πλάστη το φύλλο της τάρτας και απλώνουμε το φύλλο σε μια ταρτιέρα με μέγεθος 22 εκ. Κόβουμε ό,τι περισσεύει από το χείλος και τρυπάμε καλά με ένα πιρούνι. Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστεί η γέμιση.
Υλικά για τη γέμιση
4 κούπες λαχανικά, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους (εγώ χρησιμοποίησα 1 κούπα αρακά, 1 κούπα καλαμπόκι και 1 κούπα φασολάκια)
1/2 κρεμμύδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. αλεύρι
500 ml ζεστό γάλα
αλάτι και πιπέρι
10 λεπτές φέτες λουκάνικο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις πάρει χρυσαφί χρώμα ρίχνουμε τα λαχανικά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις επίσης πράσο, σέλερι, κολοκύθι ή ό,τι άλλο θέλεις! Μόλις τα λαχανικά έχουν ψηθεί ρίχνεις το αλεύρι. Πασπαλίζεις και ανακατεύεις για 2 λεπτά για να ψηθεί καλά. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το ζεστό γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να δέσει.
Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από το φύλλο και στη συνέχεια βάζουμε το λουκάνικο.
Ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά.