search

Τι είναι το τόφου και γιατί να το φάω;

 

Το τόφου έχει εξελιθεί σε μια πολύ αγαπημένη πρώτη ύλη το τελευταίο διάστημα και κάνει trending στις πιο υγιεινές συνταγές που βλέπουμε σε όλα τα social media. Πάμε όμως να μάθουμε τι είναι:

Τι είναι το τόφου;

Το τόφου είναι προϊόν που δημιουργείται από το γάλα σόγιας. Παρασκευάζεται παρόμοια όπως το τυρί. Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες της Άπω Ανατολής και σε ανθρώπους που ακολουθούν τη χορτοφαγία ή το βιγκανισμό. Πρώτα τα φασόλια της σόγιας μουσκεύονται καλά από τρεις ώρες ως και μία ολόκληρη νύχτα. Μετά αλέθονται με νερό σε αναλογία 10 μέρη νερό – ένα μέρος σόγια και τέλος, το μείγμα βράζεται 15-20 λεπτά. Με αυτό το γάλα σόγιας λοιπόν, με μία αντίστοιχη διαδικασία θρόμβωσης όπως στο τυρί που διαχωρίζεται το τυρόπηγμα από το τυρόγαλα, γίνεται το τόφου, με την προσθήκη των κατάλληλων ειδών μαγιάς.

Γιατί να το φάω;

Γιατί αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και είναι πηγή πρωτεϊνης, με πολύ χαμηλά λιπαρά. Όχι μόνο είναι χαμηλό σε θερμίδες, με μόλις 123 θερμίδες τα 100 γρ., αλλά επιπλέον περιέχει 8 από τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που το κάνει ιδανικό υποκατάστατο πρωτεϊνούχων τροφών ζωικής προέλευσης με 14 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. Έχει αρκετά μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με μόνο 1 γρ. ανά 100 γρ., είναι φτωχό σε χοληστερίνη και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Για όλους αυτούς που υποστηρίζουν πως οι vegans δεν “παίρνουν” αρκετό ασβέστιο, να πούμε πως 115 γρ. τοφού παρέχουν το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Πού μπορώ να το βρω;

Θα βρεις σε καταστήματα με βιολογικά ή χορτοφαγικά προϊόντα, αλλά φρόντισε στη συσκευασία να αναγράφεται η ένδειξη πως είναι προϊόν βιολογικής καλλιέργειας.



Cool Artisan