This one is an “all time favorite” dish! I could not postpone this post any longer
Υλικά
1 πακέτο (500 γραμμ.) κανελόνια
1/3 φλ. Ελαιόλαδο
1 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο
4 πράσα σε λεπτές φέτες (το άσπρο τρυφερό μέρος)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες (με τα πράσινα φύλλα)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
500 ml φρέσκο γάλα
1 κρέμα γάλακτος
400 γραμμ. φέτα βαρελίσια
300 γραμμ. γραβιέρα
3 ώριμες φρέσκες ντομάτες τριμμένες
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίσουμε, πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο σε μέτρια φωτιά, για 5΄-6΄, ώσπου να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το χοντροκομμένο σπανάκι και το μαραίνουμε για 2΄-3΄.
Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος κι αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 8΄-10΄, πάντα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε την τριμμένη φέτα στο μείγμα που βράζει. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι, βάζουμε τον άνηθο και προσθέτουμε το ανάλογο αλάτι.
Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το αλατοπίπερο.Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 7′-8′ να δέσει. Το αλάτι εξαρτάται τόσο από το προσωπικό κριτήριο όσο και από το πόσο αλμυρή είναι η φέτα.
Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μίγμα από το σπανάκι χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουταλάκι.
Σε λαδωμένο μακρόστενο πυράντοχο σκεύος στρώνουμε μία στρώση σάλτσα ντομάτας. Αραδιάζουμε τα κανελόνια πάνω στη σάλτσα ντομάτας.
Τελειώνουμε περιχύνοντας με τη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε τη γραβιέρα και περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο για να μην καεί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40΄, ώσπου να κάνει κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσουν τα κανελόνια για 10΄ κι έπειτα σερβίρουμε.
Ingredients
1 package (500 grams) Cannelloni
1/3 cup Olive oil
1 kg spinach (cut in big pieces)
4 leeks, thinly sliced (just the white tender part)
4 spring onions, thinly sliced (including the green leaves)
2 onions, chopped
1/2 bunch dill, finely chopped
500 ml fresh milk
250 ml cream fresh
400 grams feta cheese
300 grams gruyere
3 fresh tomatoes, grated
salt
freshly ground pepper
Directions
Wash the vegetables and cut them according to the recipe’s instructions. In a wide, shallow saucepan saute in olive oil a chopped onion, the spring onions and the leeks over medium heat for 5-6, until they become translucent. Add the chopped spinach and wilt for 2-3. Pour the milk and cream fresh and let the mixture boil for 8-10 minutes over medium heat. Pour the crumbled feta in the mixture while it boils. Grate plenty of pepper, add the dill and add the appropriate salt. In a saucepan, saute one chopped onion, add the tomatoes, salt and pepper. When it reaches to boiling point reduce heat and leave for 7′-8 ‘to combine. Salt depends on both the personal criterion and how salty the feta cheese is.
Stuff the cannelloni with the spinach mixture using a teaspoon.
In a greased fireproof dish lay a layer of tomato sauce. Array over the cannelloni. Finish with with tomato sauce, sprinkle the gruyere cheese and drizzle with little olive oil to avoid burning. Bake in preheated oven at 180°C for 40 minutes. Allow to cool for 10 minutes before serving.
Serve with love