search

Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΟΥ! ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ LESVOS FOOD FEST;

molivos-2

Για μένα η Μυτιλήνη είναι όλες οι γεύσεις μου! Είναι σπάνιες γεύσεις που δε βρίσκεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, ένας πλούτος μοναδικός, υπέροχος, ανεκτίμητος. Είναι οι γκιουζλεμέδες, η σαρδέλα Καλλονής, το αρνάκι με ρεβύθια, τα γιαπράκια, το λαδοτύρι, το χταπόδι με ελιές. Είναι οι γεύσεις με τις οποίες μεγάλωσα, οι γεύσεις που δημιούργησαν την αγάπη μου για τη μαγειρική. Χαίρομαι λοιπόν πάντα να ακούω για τις δράσεις που επικοινωνούν την υπέροχη γαστρονομία όπως η οργάνωση του 2ου Lesvos Food Fest.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς ανακοινώθηκε πως το 2ο Lesvos Food Fest θα πραγματοποιηθεί 5-15 Ιουλίου 2018, σε 9 περιοχές της Λέσβου με την συνεργασία 9 συνεργαζόμενων εταίρων και την υποστήριξη τοπικών πολιτιστικών σωματείων, τουριστικών φορέων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών. Στόχος είναι η ανάδειξη του τεράστιου κεφαλαίου της τοπικής παραγωγής προϊόντων και της λεσβιακής γαστρονομίας.

Eθελοντές και φίλοι του φεστιβάλ και εκπρόσωποι από τους παραπάνω διοργανωτές φορείς καθώς και από τους συνεργαζόμενους εταίρους ανά περιοχή έδωσαν το παρόν στην αναλυτική παρουσίαση από την Γενική Συντονίστρια της διοργάνωσης Καπλανέλλη Μαρία των στόχων του φεστιβάλ, μία σύντομη αναφορά στις δράσεις που “μαγειρεύονται” ανά περιοχή και στη συνέχεια συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα των εταίρων καθώς και το γενικό πλαίσιο και η δυναμική του φεστιβάλ.

slide-12

Το 2ο Lesvos Food Fest θα πραγματοποιηθεί 5-15 Ιουλίου 2018, σε 9 περιοχές της Λέσβου με την συνεργασία 9 συνεργαζόμενων εταίρων και την υποστήριξη τοπικών πολιτιστικών σωματείων, τουριστικών φορέων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών.

Κεντρική Λέσβος // Σκάλα Καλλονής:
Εκεί ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής προτείνει μια μέρα, στο ψαροχώρι της Σκάλας Καλλονής, γεμάτη αλμύρα και θαλασσινές γεύσεις. Πρωινή βαρκάδα στην «λίμνη του Αριστοτέλη», πάστωμα σαρδέλας σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις και τον Σύλλογο Αλιέων Σκάλας Καλλονής, μαγειρέματα από chef και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καλλονής και βραδινή μουσικοχορευτική εκδήλωση από τοπικούς συλλόγους.

Δυτική Λέσβος // Ερεσός και η Σκάλα Ερεσού:
Ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού θα μας ταξιδέψει από το χτες στο σήμερα με μουσικές και τοπικές γεύσεις. Μαγειρέματα και συνθέσεις υψηλής μαγειρικής τέχνης με πρώτη ύλη το πετιμέζι – βράσμα – από τα διάσημα σύκα Ερεσού στην κεντρική πλατεία του χωριού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερεσιωτών «Φανίας» και τραγούδια στην παραλία, κιθάρες και προφορά σνακ, όπως τον παλιό καιρό.
Σε μια παράλληλη δράση θα προσφέρεται Ερεσιώτικο πρωινό με τοπικά προϊόντα.

Ανατολική Λέσβος // Γέρα:
Η Κοιν.Σ.Επ. «ΜΟΔΟΥΣΑ» μας συστήνει τοπικά βιολογικά προϊόντα και ντόπιους παραγωγούς σε μια υπαίθρια αγορά που λειτουργεί κάθε Δευτέρα και έχει ανατρέψει, από τότε που ιδρύθηκε, τα δεδομένα της περιοχής.
Μια υπαίθρια αγορά προϊόντων, στις εγκαταστάσεις της Μοδούσας στο Ντουραχάνι Παππάδου Γέρας, με τη συμμετοχή παραγωγών που θα παρουσιάσουν τοπικά προϊόντα (συσκευασμένα και μη).

Κεντρική Λέσβος // Αγία Παρασκευή:
Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του «λαδερά μαγειρέματα» που παντρεύουν την παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις μαγειρικής. Live Μαγειρέματα από σεφ και τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Αγίας Παρασκευής η «Σελάδα». Το ελαιόλαδο, οι ελιές, η πάστα ελιάς έχουν την τιμητική τους. Οι συνταγές θα παρουσιάζονται σε παραδοσιακά λεσβιακά πήλινα σκεύη. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από ομιλίες σχετικά με την κεραμική τέχνη στη Λέσβο.

Βόρεια Λέσβος // Λαφιώνας:
Με αγάπη για την παράδοση ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Αλέξανδρος» μας προτείνει το τοπικό superfood με την παρασκευή τραχανά αλλά και τοπικά γλυκά.

Βόρεια Λέσβος // Πέτρα:
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας και το Σωματείο Εμπόρων και Επαγγελματοβιοτεχνών Πέτρας ανοίγουν τις αυλές των σπιτιών για γλυκά κεράσματα και μας προσκαλούν στην υπέροχη παραλία για πάρτι. Θα παρουσιαστούν, σε κοινό και επισκέπτες, συνταγές ζαχαροπλαστικής, από τις νοικοκυρές της Πέτρας στις αυλές τους, και το θεματικό live πάρτι στην παραλία της Πέτρας με παρουσίαση τοπικών ποτών συνδυασμένων σε cocktails.

Βόρεια Λέσβος // Μόλυβος:
Tο Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου οργανώνουν δράσεις για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες:
Παιδικά Εργαστήρια Μαγειρικής
Μίξεις με Βότανα και Αλάτι
Εργαστήρια σε ιδιωτικές αυλές από Μολυβιάτισες νοικοκυρές
Aegean Wine Tasting- Δοκιμασία κρασιών από το Αιγαίο
Ouzo Tasting and Street Food – Δοκιμασία ούζου με μεζεδάκι μετά μουσικής.

 

Συνοπτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ όπως προγραμματίζονται οι επιμέρους δράσεις θα βρείτε στο http://lesvosfoodfest.com/ program/ που συνεχώς θα επικαιροποιείται.

 

 Cool Artisan