Η άδεια της Ταβέρνας των Φίλων έχει ημερομηνία από το 1958, ένα στέκι γνωστό στους κατοίκους του Κολωνού και των πέριξ γειρονιών κυρίως για τα παϊδάκια του. Μέχρι να αναλάβει ο Γιάννης Μούσιος -γνωστός από τις Σεϋχέλλες του Μεταξουργείου- και ο Γιώργος Κοντορίζος -σομελιέ, μέλος Mr. Vertigo, της Σπονδής και του VeriTable-, το κράτησαν δυο γενιές μιας οικογένειας κι έπειτα ήρθε η κρίση κι έμεινε ερειπωμένη πάνω από δέκα χρόνια.
Μαζί με το όνομα κράτησαν και πολλά στοιχεία από το DNA του μαγαζιού όπως τα βαρέλια και εκείνη την τροχαλία που τα ανεβοκατέβαζε από το υπόγειο κελάρι. Ο Γιάννης αγαπά τα κρέατα από τη φάρμα του Σάμπλου στην Κίμωλο, χοιρινά από τον Βαβουράκη στην Κρήτη και ψάρια από την Εύβοια, ψωνίζει από τις λαϊκές, τα τυριά του τα προμηθεύεται από το παντοπωλείο Οι Συμπέθεροι των Εξαρχείων και δεν βάζει στο τσουκάλι τίποτα που που δεν είναι στην εποχή του.
Το μενού που αλλάζει καθημερινά, και θυμίζει κάπως εκείνο της κλασικής ταβέρνας και του μαγειρείου αλλά στην πιο fine εκδοχή του. Fine χάρη στο τραπεζομάντηλο, το σερβίτσιο και την ποικιλία κρασιών, χωρίς περιττούς πειραματισμούς. Θα ξαναπάω για την τυροκαυτερή με ολόκληρες καυτερές πιπερίτσες και τους γίγαντες φούρνου με λουκάνικο. Την Κυριακή που βρέθηκα εγώ δοκιμασα κόκορα με φιδέ, λεμονάτο κατσικάκι με ρύζι και πολλά μυριστικά και κλείσαμε με αέρινη μους σοκολάτα κι ένα αχλάδι βρασμένο σε κόκκινο κρασί με κρέμα ανγκλέζ. Το αγαπημένο μου όμως ήταν τα “ανώμαλα”, τα σπιτικά βραχάκια με σοκολάτα και υπέροχα καβουρδισμένο αμύγδαλο.
Info:
Διεύθυνση: Άργους 66, Αθήνα 104 41
Τηλέφωνο: 21 0512 7506