Μια θρεπτική και γευστική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υγιεινό γλυκό χωρίς ζάχαρη. Οι χουρμάδες χαρίζουν φυσική γλύκα, ενώ τα καρύδια προσθέτουν τραγανή υφή και πολύτιμα λιπαρά οξέα. Η βρώμη ενισχύει τη διατροφική αξία του γλυκού, καθιστώντας το πλούσιο σε φυτικές ίνες, ιδανικό για ενέργεια και κορεσμό. Η επικάλυψη με λιωμένη κουβερτούρα και επιπλέον καρύδια προσφέρει μια απολαυστική πινελιά, χωρίς να επιβαρύνει με περιττές θερμίδες. Μια εξαιρετική επιλογή για πρωινό, σνακ ή συνοδευτικό στον καφέ.
Διατροφική ανάλυση ανά κομμάτι (1/8 του κέικ)
-
Θερμίδες: ~260 kcal
-
Υδατάνθρακες: ~30 g
-
Πρωτεΐνη: ~5 g
-
Λίπη: ~13 g
-
Φυτικές ίνες: ~3 g
Υλικά
- 10 βασιλικοί χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι)
- 420 ml γάλα
- 90 ml ηλιέλαιο
- 90 γρ. μέλι
- 150 γρ. φαρίνα βρώμης
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 60 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 20 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
- 20 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τους χουρμάδες:
- Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, χωρίς να βράσει
- Τοποθετούμε τους χουρμάδες στο κατσαρολάκι με το γάλα και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 10-15 λεπτά.
- Στη συνέχεια, τους πολτοποιούμε μαζί με το γάλα και το μέλι σε ένα μπλέντερ μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Ετοιμάζουμε το μείγμα:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το μείγμα χουρμάδων-γάλακτος με τα υπόποιπα υλικά
- Ψήνουμε το κέικ:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα (με διαστάσεις 27x14x6 εκ.) και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο να βγαίνει καθαρό.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν προσθέσουμε την επικάλυψη.
- Ετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας:
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
- Ρίχνουμε την επικάλυψη πάνω από το κέικ και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια.
- Σερβίρουμε:
- Αφήνουμε την επικάλυψη να σταθεροποιηθεί και απολαμβάνουμε το κέικ μας!