search

Κέικ με Χουρμάδες και Καρύδια

Μια θρεπτική και γευστική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υγιεινό γλυκό χωρίς ζάχαρη. Οι χουρμάδες χαρίζουν φυσική γλύκα, ενώ τα καρύδια προσθέτουν τραγανή υφή και πολύτιμα λιπαρά οξέα. Η βρώμη ενισχύει τη διατροφική αξία του γλυκού, καθιστώντας το πλούσιο σε φυτικές ίνες, ιδανικό για ενέργεια και κορεσμό. Η επικάλυψη με λιωμένη κουβερτούρα και επιπλέον καρύδια προσφέρει μια απολαυστική πινελιά, χωρίς να επιβαρύνει με περιττές θερμίδες. Μια εξαιρετική επιλογή για πρωινό, σνακ ή συνοδευτικό στον καφέ.

Διατροφική ανάλυση ανά κομμάτι (1/8 του κέικ)

  • Θερμίδες: ~260 kcal

  • Υδατάνθρακες: ~30 g

  • Πρωτεΐνη: ~5 g

  • Λίπη: ~13 g

  • Φυτικές ίνες: ~3 g



Υλικά

  • 10 βασιλικοί χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι)
  • 420 ml γάλα
  • 90 ml ηλιέλαιο
  • 90 γρ. μέλι
  • 150 γρ. φαρίνα βρώμης
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 60 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
Για την επικάλυψη
  • 20 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
  • 20 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τους χουρμάδες:
    • Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, χωρίς να βράσει
    • Τοποθετούμε τους χουρμάδες στο κατσαρολάκι με το γάλα και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 10-15 λεπτά.
    • Στη συνέχεια, τους πολτοποιούμε μαζί με το γάλα και το μέλι σε ένα μπλέντερ μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  2. Ετοιμάζουμε το μείγμα:
    • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το μείγμα χουρμάδων-γάλακτος με τα υπόποιπα υλικά
  3. Ψήνουμε το κέικ:
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
    • Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα (με διαστάσεις 27x14x6 εκ.) και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
    • Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο να βγαίνει καθαρό.
    • Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν προσθέσουμε την επικάλυψη.
  4. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας:
    • Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
    • Ρίχνουμε την επικάλυψη πάνω από το κέικ και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια.
  5. Σερβίρουμε:
    • Αφήνουμε την επικάλυψη να σταθεροποιηθεί και απολαμβάνουμε το κέικ μας!
Cool Artisan