search

Homemade Panettone italian, Recipe, συνταγή, πανετόνε, σταφίδες, φρουί γλασέ, ιταλικό κέικ, χριστουγεννιάτικο,Χριστούγεννα, Γαβριήλ Νικολαΐδης Ακόμα θυμάμαι την πρώτη μου επαφή με αυτό το γλυκό! Ήμουν περίπου 10 χρονών και έκανα μαθήματα ιταλικών με την κυρία Αφρούλα η οποία μας έφερε από την Φλωρεντία το πρώτο μας Πανετόνε! Θυμάμαι να μας λέει ότι είναι το παραδοσιακό γλυκό των Ιταλών και εγώ κάπως το έχω “σώσει” στο μυαλό μου ως η ιταλική βασιλόπιτα! Επίσης θυμάμαι το μάθημα με το μύθο για το πως δημιουργήθηκε το Πανετόνε. Ο αρχιμάγειρας του  Λουδοβίκου Sforza “il Moro”, ανέλαβε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και φυσικά τα γλυκά, καθότι τότε δεν υπήρχαν pastry chefs. Για κάποιο λόγο όμως ξέφυγαν τα γλυκά από την προσοχή του και κάηκαν! Για καλή του τύχη, ένα από τα παιδιά για όλες τις δουλειές ο Toni αποφάσισε να τον σώσει ανακατεύοντας το ζυμάρι που έμεινε, με αλεύρι, αυγά, βούτυρο, φρούτα και να φτιάξει ένα αυτοσχέδιο γλυκό που έφτασε τελικά στο επίσημο τραπέζι! Ο Λουδοβίκος κάλεσε τον αρχιμάγειρα και τον ρώτησε “ποιος το έκανε αυτό;” – “L’è ‘l pan del Toni” “το ψωμί του Τόνι” απάντησε και έτσι έμεινε στην ιστορία ως “pane di Toni”, δηλαδή το “panettone”.

 Εδώ και η συνταγή:

Υλικά

    • 600 γραμ. σκληρό αλεύρι
    • 75 γραμ. νερό
    • 100 γραμ. μαγιά φρέσκια
    • 150 γραμ. ζάχαρη
    • 150 γραμ. βούτυρο
    • 3 αβγά
    • 60 γραμ. φρουί γλασέ

Homemade Panettone italian, Recipe, συνταγή, πανετόνε, σταφίδες, φρουί γλασέ, ιταλικό κέικ, χριστουγεννιάτικο,Χριστούγεννα, Γαβριήλ Νικολαΐδης

Εκτέλεση

      • Βάζουμε το αλεύρι πάνω στο πάγκο και κάνουμε μία λακούβα.
      • Τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά μέσα στη λακούβα και την ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι.
      • Tρίβουμε και το βούτυρο και το ανακατεύουμε και αυτό.
      • Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. (Μέχρι τώρα δεν έχουμε βάλει καθόλου υγρό).
      • Προσθέτουμε τα φρούτα και ανακατεύουμε.
      • Προσθέτουμε τα αβγά και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη σαν του τσουρεκιού.
      • Βουτυρώνουμε καλά δύο στρογγυλές φόρμες με διάμετρο 15 εκ. και ύψος 20 εκ. και μοιράζουμε το μείγμα.
      • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 40°C.
      • Βάζουμε μέσα τις φόρμες και περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί.
      • Το βγάζουμε και το ακουμπάμε ελαφρά στον πάγκο.
      • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140°C και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
      • Όταν ψηθεί και το πατάμε πρέπει να επανέρχεται, σαν μαξιλάρι.

Tip:

    • Το ανακάτεμα των υλικών μπορούμε να το κάνουμε και στο μίξερ, με το γάντζο.

Homemade Panettone italian, Recipe, συνταγή, πανετόνε, σταφίδες, φρουί γλασέ, ιταλικό κέικ, χριστουγεννιάτικο,Χριστούγεννα, Γαβριήλ Νικολαΐδης

Serve With Love

Δοκίμασε τη συνταγή μου, ανέβασε φωτοραφία με hashtag #coolartisan και εγώ θα την κάνω repost εδώ

cool artisan instagram



Cool Artisan