Δεν υπάρχει ψυγείο Ελληνίδας μάνας που να μην έχει αυτό το γλυκό κάθε καλοκαίρι! Εγώ το κάνω λίγο διαφορετικό προσθέτωντας ούζο και πορτοκαλάδα αναψυκτικό.
There is no fridge of a Greek mother that does not contain this dessert every summer! I did it in a slightly different way by adding ouzo and orange soda.
Υλικά
12 παξιμάδια
Για το ζελέ πορτοκαλάδας
500 ml πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό
15 γρ. φύλλα ζελατίνης
Για την μους γιαουρτιού
800 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (10% λιπαρά)
200 ml. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
12,5 γρ. φύλλα ζελατίνης
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
45 ml ούζο
Για το ζελέ πορτοκαλάδας
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό και αφήνουμε να μαλακώσουν για 10 λεπτά. Αδειάζουμε την πορτοκαλάδα σε μια κατσαρόλα μέτριου μεγέθους και τη βάζουμε στο μάτι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει βράση. Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης, τα βάζουμε στην κατσαρόλα με την πορτοκαλάδα και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθούν. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά , αδειάζουμε το ζελέ σε μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη μους γιαουρτιού.
Για τη μους γιαουρτιού
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αδειάζουμε το γιαούρτι σε ένα μεγάλο μπολ. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το ούζο σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης καλά με τα χέρια μας, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθούν. Αδειάζουμε το μείγμα της κρέμας μέσα στο γιαούρτι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.
Για το στήσιμο του γλυκού
Βγάζουμε το ζελέ από το ψυγείο. Βάζουμε στη βάση ενός παραλληλόγραμμο πυρέξ μια στρώση από παξιμάδια. Με ένα πινέλο μουσκεύουμε ελαφρά τα παξιμάδια με το υγρό ζελέ. Αδειάζουμε επάνω τη μους γιαουρτιού και ισιώνουμε με τη σπάτουλα. Μεταφέρουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να δέσει το γιαούρτι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζελέ πορτοκάλι με μια κουτάλα και το αφήνουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες μέχρι να δέσει.
Tip: Διακόσμησε το γλυκό με μαρασκίνο για ένα πιο εντυπωσιακό (οπτικά και γευστικά) αποτέλεσμα. Μπορείς να προσθέσεις και ξύσμα πορτοκαλιού.
Ingredients
12 toasted bread slices
For the orange soda jelly
500 ml orange soda without carbonate
15 gr. gelatin sheets
For the yogurt mousse
800 gr. Strained yogurt (10% fat)
200 ml. cream (35% fat)
12.5 gr. gelatin sheets
180 gr. granulated sugar
45 ml ouzo
For the orange soda jelly
Put the gelatine sheets in a bowl of cold water and allow to soften for 10 minutes. Pour the orange soda into a medium sized saucepan and let it on medium heat until it reaches the boiling point. Drain the gelatine leaves, put them in a saucepan with the orange soda and stir with a whisk until dissolved. Withdraw the pan from the heat, pour the jelly in a bowl and refrigerate while you make the mousse yogurt.
For the yogurt mousse
Put the gelatine sheets in a bowl of cold water for 10 minutes, until tender. Pour the yogurt in a large bowl. In a medium saucepan, add cream fresh, sugar and ouzo and let them over medium heat until they reach a boiling point. Drain the gelatine leaves with your hands, put them in the saucepan and stir with a whisk until dissolved. Pour the mixture in the yoghurt bowl and mix with a spatula until the mixture is smooth.
How to make it
Remove the jelly from the fridge. Place all toasted slices of the bread at the base of a rectangular Pyrex. Use a brush to cover the bread with the liquid jelly. Pour the yoghurt mousse on the bread and straighten with a spatula. Transfer the cake in the refrigerator for 2 hours until the yogurt thickens. Then pour the orange jelly with a spoon and leave in the fridge for a few hours until it thickens.
Tip: Decorate the cake with maraschino for more impressive (visual and tasty) results. You may add orange zest.
Serve With Love
Δοκίμασε τη συνταγή μου, ανέβασε φωτοραφία με hashtag #coolartisan και εγώ θα την κάνω repost εδώ