search

ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Η γλυκιά κολοκύθα είναι μια πρώτη ύλη πασπαρτού που μπαίνει σε χίλιες δυο συνταγές, αλμυρές και γλυκές! Γίνεται σούπα, πουρές, κέικ, μάφιν, τούρτα και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να τη δουλέψεις είναι να την ψήσεις στο φούρνο. Καθαρίζεις το κομμάτι κολοκύθας που θες, το κόβεις σε κύβους ίδιου μεγέθους και έπειτα τους μεταφέρεις σε ένα αντικολλητικό ταψί. Ραντίζεις την κολοκύθα με λίγο ελαιόλαδο, καλύπτεις με αλουμινόχαρτο και ψήνεις για 20 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο! Τους ψημένους κύβους κολοκύθας τους χτυπάς στο μπλέντερ και έχεις ένα τέλειο, πορτοκαλί πουρέ για κάθε χρήση!



Υλικά

Υλικά (για μια φόρμα)
  • 250 γρ. κολοκύθα, ψημένη
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 25 γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 50 γρ. γιαούρτι
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.σ, μπέικιν πάουντερ
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 120 γρ. φέτα. χοντροσπασμένη
  • 1 κ.γ. σούπας θυμάρι ξερό
  • 1 κ.γ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά τη φόρμα για κέικ.
  • Χτυπάμε την κολοκύθα, που έχουμε ψήσει, στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ και το χτυπάμε με την ψημένη κολοκύθα.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι και χτυπάμε.
  • Χτυπάμε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει και προσθέτουμε το γιαούρτι και σταδιακά τα αβγά.
  • Σταματάμε το μίξερ όταν γίνει αφράτο και ομοιογενές το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντας παράλληλα με σπάτουλα.
  • Μετά προσθέτουμε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα, το μείγμα της κολοκύθας και τέλος τη φέτα χοντροσπασμένη.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει.
  • Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα.
  • Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα το βγάζουμε από τη φόρμα.
Cool Artisan