Η σημερινή συνταγή είναι ένα κέικ για όλες τις εποχές, ιδανικό για πρωινό ή απογευματινό γλύκισμα. Χρησιμοποιώ το αγαπημένο μου ελληνικό γιαούρτι που δίνει μια πραγματικά ιδιαίτερη γεύση και υφή.
Υλικά
- 2 αυγά
- 2 1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. βανίλια
- 1 κ.γ. φρέσκο ξύσμα πορτοκάλι
- 1/2 φλυτζ. ελληνικό γιαούρτι
- 1/2 φλυτζ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 1/2 φλυτζ. μαργαρίνη
- 1 1/4 φλυτζ. ζάχαρη
- 2 φλυτζ. αλεύρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
- Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό πορτοκάλι, το αλάτι και το γιαούρτι.
- Τέλος, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι. Συνήθως, για να τα ανακατέψω, χρησιμοποιώ σύρμα αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μίξερ χειρός. Προσπαθούμε να πετύχουμε ένα λείο και απαλό μείγμα.
- Καλύπρουμε με μαργαρίνη και αλευρώνουμε καλά τη φόρμα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 45 λεπτά ή μέχρι να βάλουμε μία οδοντογλυφίδα στη ζύμη και να βγει χωρίς ίχνος ζύμης.
- Βγάζουμε από τη φόρμα, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
- Καλύπτουμε το κέικ με γλάσο σοκολάτας αν επιθυμούμε.