search

ΜΙΛΦΕΙΓ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ

Ξεκινάμε τις προετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με ένα super γλυκό, όλο σοκολάτα! Ένα μιλφέιγ διαφορετικό από όλα τα άλλα, που στήνεται σε ποτήρι και βολεύει τέλεια και σε μπουφέ. Μπορείς ακόμα να το σερβίρεις και σε πιάτο σούπας για πιο εντυπωσιακή εικόνα!



Υλικά

  • 1 φύλλο έτοιμο φύλλο σφολιάτα
  • λίγη ζάχαρη άχνη
  • λίγο κακάο για πασπάλισμα
Για την κρέμα σοκολάτας
  • 4 κρόκους
  • 125 γραμ. ζάχαρη
  • 100 γραμ. γάλα
  • 150 γραμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη 70% περιεκτικότητα σε κακάο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 200 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, πολύ κρύα

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε στρώνοντας πρώτα μια λαδόκολλα σε ένα ταψί. Απλώνουμε επάνω το φύλλο σφολιάτα. Με πιρούνι την τρυπάμε παντού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ºC, στον αέρα, για 10′-15′ να φουσκώσει λίγο.
  • Βγάζουμε τη σφολιάτα από το φούρνο και την αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Με ένα ταψί πατάμε καλά τη σφολιάτα σε όλη της την επιφάνεια να ξεφουσκώσει, αφαιρούμε και πετάμε την λαδόκολλα.
  • Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20΄ μέχρι να ροδίσει καλά και να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα. Μόλις ψηθεί την αχνίζουμε με λίγη άχνη και την αφήνουμε για λίγα λεπτά σε δυνατό φούρνο να καραμελώσει. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Με κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε τη σφολιάτα σε μκρά κομμάτια.
  • Βάζουμε λίγη κρέμα σε πιατέλα για να στερεωθεί το μιλφέιγ. Απλώνουμε το ένα κομμάτι σφολιάτα. Γεμίζουμε εναλλάξ με τα δυο κορνέ με τις δυο κρέμες. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο ψημένη σφολιάτα κι επαναλαμβάνουμε.
Για την κρέμα σοκολάτα
  • Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους με την ζάχαρη και το αλάτι με σύρμα ή μίξερ χειρός να ασπρίσουν. Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί σιγά σιγά το ρίχνουμε στα αβγά ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε καλά να αραιώσει το μείγμα. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα. Δεν πρέπει να πάρει βράση δηλαδή να βγάλει φουσκάλες.
  • Βάζουμε σε μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Περιχύνουμε με την κρέμα αβγών. Ανακατεύουμε με σύρμα να ομογενοποιηθεί και να λιώσει τελείως. Αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ σε παχύρρευστη μορφή. Σαν γιαούρτι να είναι η σύσταση της. Την προσθέτουμε στη σοκολάτα κι απαλά διπλώνουμε να ομογενοποιηθεί η κρέμα σοκολάτας. Τη βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στο ψυγείο να δέσει.
Για το στήσιμο
  • Παίρνουμε ποτήρια και βάζουμε στη βάση τους την κομμένη σφολιάτα. Έπειτα προσθέτουμε τη σοκολάτα και τέλος γαρνίρουμε με κομμάτια σπασμένη σφολιάτας.
  • Αχνίζουμε με κακάο και σερβίρουμε
Cool Artisan