search

Βασική ζύμη για εκλέρ / σου

Η ζύμη για τα εκλέρ και σου είναι μια ζύμη που γίνεται στην κατσαρόλα και χρειάζεται εμπειρία στο ζύμωμα για να πετύχεις τις σωστές θερμοκρασίες προκειμένου να ενσωματωθούν σωστά τα αυγά και να μην μυρίζουν στο τελικό αποτέλεσμα. Η ίδια ζύμη (σε άλλο σχήμα) είναι η ζύμη που χρησιμοπιούμε για να φτιάξουμε τα σουδάκια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.



Υλικά

  • 250 γρ. νερό
  • 110 γρ. βούτυρο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 130 γρ. αλεύρι
  • 3-4 μεγάλα αυγά
  • 1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό για το άλειμμα

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το νερό με το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση και να λιώσει το βούτυρο.
  • Μόλις πάρει βράση το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία από τη ζύμη.
  • Το βάζουμε ξανά πάλι στη φωτιά για να εξατμιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο νερό και να τραβήξει πιο πολλά αυγά.
  • Πρέπει να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Πριν προσθέσουμε τα αυγά πρέπει η ζύμη να κρυώσει καλά.
  • Για να γλυτώσουμε  χρόνο μπορούμε να χτυπήσουμε τη ζύμη για λίγο στον κάδο του μίξερ, για να πέσει η θερμοκρασία.
  • Διαφορετικά την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά τα χτυπημένα αβγά.
  • Αν δεν απορροφηθεί το αυγό δεν ρίχνουμε το επόμενο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της εκτέλεσης. Αν δεν προσέξεις τον τρόπο που ρίχνεις τα αυγά δεν θα φουσκώσει η ζυμη.
  • Ανακατεύουμε με το σύρμα ή στο μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί η πρώτη δόση και έπειτα συνεχίζουμε με την επόμενη μικρή δόση αβγού.
  • Ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλη αυτή την ποσότητα.
  • Εγώ χρησιμοποίσησα περίπου 3 1/3 αυγά.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε λίγο στο ψυγείο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C και στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ένα μεγάλο ταψί.
  • Σχηματίζουμε μικρά μπαστούνια, το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν πολύ στο ψήσιμο.
  • Με ένα πιρούνι κάνουμε χαρακιές κατά μήκος του κάθε εκλέρ και στη συνέχεια αλείφουμε με το αυγό. Οι χαρακιές θα βοηθήσουν να σταθεί καλύτερα η σοκολάτα της επικάλυψης.
  • Το ψήσιμο απαιτεί μεγάλη ακρίβια.
  • Βάζουμε το ταψί με τα μπαστουνάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 15 λεπτά.
  • Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190°C και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά, ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και την στερεώνουμε με μια πετσέτα. Αυτό είναι το μυστικό για να μην μυρίζει το αυγό. Προσοχή όμως: δεν ανοίγουμε εντελώς την πόρτα γιατί δεν θα φουσκώσουν. Πρέπει να είναι πολύ λίγο ανοιχτή η πόρτα προκειμένου να φύγει η υγρασία.
  • Παρά το ότι είναι μικρά σε μέγεθος θέλουν συνολικά 40 λεπτά ψήσιμο.
  • Στη συνέχεια και μόλις κρυώσουν εντελώς τα γεμίζουμε με ό,τι κρέμα θέλουμε
Cool Artisan