H πιο σοκολατένια τούρτα με γεύση πραλίνα, που θα χαρίσει έξτρα πόντους αν ψήσεις τα παντεσπάνια σε τσέρκια με σχήμα καρδιάς.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
Για το παντεσπάνι:- 340 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 450 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 80 γρ. κακάο, + επιπλέον για το ταψί
- 1 κ.σ. σόδα
- 1½ κ.γ. µπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. αλάτι
- 360 γρ. ξινόγαλο
- 120 γρ. ηλιέλαιο
- 4 µέτρια αβγά
- 1 κ.σ. στιγµιαίο καφέ
- 240 γρ. βραστό νερό
- 1 κ.σ. εκχύλισµα βανίλιας
- λίγη μαργαρίνη με βούτυρο, σε θερµοκρασία δωµατίου, για το ταψί
- 250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. άχνη ζάχαρη
- 125 γρ. κακάο
- 400 γρ. πραλίνα
- 1 κ.γ. υγρή βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 150-200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι:- Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Βουτυρώνουµε και πασπαλίζουµε µε κακάο 3 στρογγυλές φόρµες για κέικ διαµέτρου 20 εκ.
- Σε ένα µπολ, κοσκινίζουµε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το µπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτουµε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουµε µε ένα κουτάλι.
- Χτυπάµε στον κάδο του µίξερ µε ένα σύρµα το ξινόγαλο, το ηλιέλαιο και τα αβγά µέχρι να οµογενοποιηθούν.
- Χαµηλώνουµε την ταχύτητα και προσθέτουµε σε δόσεις τα στερεά υλικά από το µπολ.
- Διαλύουµε τον καφέ στο βραστό νερό, προσθέτουµε το εκχύλισµα βανίλιας και αδειάζουµε το µείγµα στα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουµε µέχρι να γίνουν ένα αρκετά υδαρές µείγµα.
- Το µοιράζουµε στις φόρµες και το ψήνουµε για 25-30 λεπτά.
- Αφήνουµε τα παντεσπάνι να κρυώσουν πάνω σε µία σχάρα για 10 λεπτά, τα ξεφορµάρουµε και τα αφήνουµε στη σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο με την άχνη και το κακάο σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε την πραλίνα, δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε για 2′,
- Προσθέτουμε την κρέμα από 150 -200 γρ. (ανάλογα πόσο αραιή ή σφιχτή τη θέλουμε) και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1′ μέχρι να γίνει λεία η κρέμα και να είναι αφράτη.
- Με μια μαρίζ απλώνουμε το 1/4 της κρέμας πάνω στο πρώτο παντεσπάνι.
- Καπακώνουμε με το δεύτερο και ξανααπλώνουμε το άλλο 1/4 της κρέμας.
- Στη συνέχεια καπακώνουμε με το 3ο παντεσπάνι και καλύπτουμε την τούρτα με την υπόλοιπη κρέμα πραλίνας.