search

H πιο σοκολατένια τούρτα με γεύση πραλίνα, που θα χαρίσει έξτρα πόντους αν ψήσεις τα παντεσπάνια σε τσέρκια με σχήμα καρδιάς.
Διάβασε επίσης:



Υλικά

Για το παντεσπάνι:
  • 340 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 450 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 80 γρ. κακάο, + επιπλέον για το ταψί
  • 1 κ.σ. σόδα
  • 1½ κ.γ. µπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 360 γρ. ξινόγαλο
  • 120 γρ. ηλιέλαιο
  • 4 µέτρια αβγά
  • 1 κ.σ. στιγµιαίο καφέ
  • 240 γρ. βραστό νερό
  • 1 κ.σ. εκχύλισµα βανίλιας
  • λίγη μαργαρίνη με βούτυρο, σε θερµοκρασία δωµατίου, για το ταψί
Για την κρέμα πραλίνα:
  • 250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 125 γρ. κακάο
  • 400 γρ. πραλίνα
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150-200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι:
  • Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  • Βουτυρώνουµε και πασπαλίζουµε µε κακάο 3 στρογγυλές φόρµες για κέικ διαµέτρου 20 εκ.
  • Σε ένα µπολ, κοσκινίζουµε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το µπέικιν πάουντερ.
  • Προσθέτουµε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουµε µε ένα κουτάλι.
  • Χτυπάµε στον κάδο του µίξερ µε ένα σύρµα το ξινόγαλο, το ηλιέλαιο και τα αβγά µέχρι να οµογενοποιηθούν.
  • Χαµηλώνουµε την ταχύτητα και προσθέτουµε σε δόσεις τα στερεά υλικά από το µπολ.
  • Διαλύουµε τον καφέ στο βραστό νερό, προσθέτουµε το εκχύλισµα βανίλιας και αδειάζουµε το µείγµα στα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουµε µέχρι να γίνουν ένα αρκετά υδαρές µείγµα.
  • Το µοιράζουµε στις φόρµες και το ψήνουµε για 25-30 λεπτά.
  • Αφήνουµε τα παντεσπάνι να κρυώσουν πάνω σε µία σχάρα για 10 λεπτά, τα ξεφορµάρουµε και τα αφήνουµε στη σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Για την κρέμα πραλίνα:
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο με την άχνη και το κακάο σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε την πραλίνα, δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε για 2′,
  • Προσθέτουμε την κρέμα από 150 -200 γρ. (ανάλογα πόσο αραιή ή σφιχτή τη θέλουμε) και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1′ μέχρι να γίνει λεία η κρέμα και να είναι αφράτη.
  • Με μια μαρίζ απλώνουμε το 1/4 της κρέμας πάνω στο πρώτο παντεσπάνι.
  • Καπακώνουμε με το δεύτερο και ξανααπλώνουμε το άλλο 1/4 της κρέμας.
  • Στη συνέχεια καπακώνουμε με το 3ο παντεσπάνι και καλύπτουμε την τούρτα με την υπόλοιπη κρέμα πραλίνας.
Tip: Για τη διακόσμηση εγώ χρησιμοποίησα σαντιγί και ένα ξύλινο διακοσμητικό "love"!
Cool Artisan