Για τη σημερινή τούρτα αποφάσισα να παίξω με τις δύο βασικές γεύσεις που λατρεύω, τη μους λεμονιού με lemon curd και τη μους σοκολάτας. Δεν θα βάλω παντεσπάνι! Αποφάσισα πως δεν χρειάζεται, γιατί όλη μαγεία κρύβεται στις αντιθέσεις: στη γλυκιά οξύτητα του λεμονιού και τη βελούδινη, γλυκόπικρη επίγευση της σοκολάτας
Υλικά
Για τη μους σοκολάτας- 300g σοκολάτα (όχι περισσότερο από 40-50% κακάο), σπασμένη σε κομμάτια
- 450ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ
- 2 1/3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 κουταλάκια του γλυκού κορνφλάουρ
- 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
- 4 μεγάλα αυγά
- 4 κρόκοι αυγών
- 3/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
- 5 κουταλιές της σούπας νερό
- 4 κουταλάκια του γλυκού ζελατίνη
- 6 ασπράδια αυγών
- 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1 1/2 φλιτζάνια σαντιγύ
Εκτέλεση
Για τη μους σοκολάτας- Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ και τη λιώνουμε πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, δηλαδή σε μπεν μαρί (η βάση του μπολ πρέπει να μην αγγίζει το νερό).
- Ανακατεύουμε συνεχώς, προσέχοντας να μην καεί η σοκολάτα
- Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
- Χτυπάμε την κρέμα έως ότου διαμορφωθούν μαλακές κορυφές
- Προσεκτικά τη διπλώνουμε μέσα στη λιωμένη σοκολάτα
- Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το κορνφλάουρ σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Σταδιακά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί το κορνφλάουρ.
- Χτυπάμε τα αυγά και τους κρόκους και τα ρίχνουμε αργά αργά στην κατσαρόλα
- Προσθέτουμε το βούτυρο.
- Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η lemon curd ,περίπου 12 λεπτά.
- Μεταφορά σε ένα μπολ και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.
- Ρίχνουμε 5 κουταλιές της σούπας νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά
- Ρίχνουμε την ζελατίνη και την αφήνουμε να μαλακώσει, περίπου για 15 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, βάζουμε 1 3/4 φλιτζάνια από την έτοιμη lemon curd σε ένα μεγάλο μπολ.
- Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε 3/4 φλυτζνιού lemon curd.
- Ανακατεύουμε το μίγμα ζελατίνης σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί και το υγρό να είναι διαυγές, αλλά να μην βράσει.
- Ανακατεύουμε το ζεστό μείγμα ζελατίνης με το 3/4 φλιτζάνι lemon curd.
- Βαθμιαία προσθέτουμε το μείγμα ζελατίνης-lemon curd με την υπόλοιπη lemon curd.
- Χρησιμοποιώντας μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια αυγών σε ένα μέτριο μπολ μέχρι να σχηματίσουν μαλακές κορυφές.
- Βαθμιαία προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, μέχρι το μείγμα να είναι παχύ και γυαλιστερό.
- Διπλώνουμε αυτό το μείγμα αυγό-ζάχαρη άχνη στη lemon curd.
- Χρησιμοποιώντας το ίδιο μίξερ, χτυπάμε την κρέμα σε ένα άλλο μέτριο μπολ μέχρι να σχηματιστούν κορυφές.
- Ανακατεύουμε και τη χτυπημένη κρέμα με το υπόλοιπο μίγμα lemon curd
- Προαιρετικά χρωματίζουμε με μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής.