search

Cheesecake με βάση από μελομακάρονα και επικάλυψη με ρόδι

Αυτή δεν είναι μία ακόμη συνταγή για cheesecake. Η σούπερ χριστουγεννιάτικη βάση του φτιάχνεται πανεύκολα από πολτοποιημένα παραδοσιακά μελομακάρονα και η κρέμα του μοσχοβολάει χάρη στο εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού. Τέλος, η επικάλυψη-αποκάλυψη αποτελεί έναν τέλειο συνδυασμό φράουλας-ροδιού.

Διάβασε επίσης:



Υλικά

Για τη βάση
  • 12 μελομακάρονα
Για την κρέμα
  • 700 γρ. τυρί κρέμα, παγωμένο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 ml κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
Για την επικάλυψη
  • ½ ρόδι
  • 80 γρ. μαρμελάδα φράουλα
  • 80 ml χυμό ρόδι
  • 4 φύλλα ζελατίνη

Εκτέλεση

  • Στήνουμε ένα τσέρκι πάνω στην επιφάνεια που θα στήσουμε το cheesecake. Εγώ το κάνω στήνοντας ένα τσέρκι χωρίς πάτο πάνω σε μια τουρτιέρα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό πυρέξ.
  • Χτυπάμε τα μελομακάρονα στο μπλέντερ και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε στην επιφάνεια ή το πυρέξ που έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε. Τα πιέζουμε προς τα κάτω για να φτιάξουμε τη βάση και μεταφέρουμε το σκεύος μας στο ψυγείο.
  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι, την άχνη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να χτυπάμε για να αφρατέψει και να σφίξει η κρέμα.
  • Αφαιρούμε τη βάση για το cheesecake από το ψυγείο, προσθέτουμε την κρέμα και την απλώνουμε για να πάει παντού. Λειαίνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
  • Μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα πριν βάλουμε την επικάλυψη από πάνω.
  • Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό να μαλακώσουν.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό από το ρόδι και τη μαρμελάδα και τα χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη να ενοποιηθούν.
  • Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν εντελώς και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Περιμένουμε 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και προσθέτουμε τo ρόδι.
  • Αφήνουμε το μείγμα μαρμελάδα-ρόδι να κρυώσει εντελώς και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Με μια μεγάλη κουτάλα βάζουμε την επικάλυψη πάνω από την κρέμα του cheesecake. Προσοχή: δεν το κάνουμε απευθείας από το κατσαρολάκι γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσει η κρέμα.
  • Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να παγώσει για 3 ώρες ή -ακόμη καλύτερα- για μια ολόκληρη νύχτα.
Cool Artisan