Σήμερα σου δείχνω μια υγιεινή εκδοχή των muffins που γίνεται χρησιμοποιώντας μαυρισμένες μπανάνες και αλεύρι ολικής άλεσης. Αποφεύγω το βούτυρο, το λευκό αλεύρι και τη λευκή ζάχαρη για να τα κάνω κατάλληλα για το πρωινό κάθε ημέρας.
Τους δίνω έξτρα γεύση με καρύδια και αποξηραμένα μύρτιλα, αλλά εσύ μπορείς να παίξεις με ό, τι ξηρούς καρπούς θέλεις, όπως με αμύγδαλα ή φουντούκια. Αντί για μύρτιλα, μπορείς να βάλεις ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα, κράνμπερις ή σταφίδες.
Διάβασε επίσης:
Δες εδω το βίντεο:
Υλικά
- 3 μεγάλες μαυρισμένες μπανάνες
- 75 ml ηλιέλαιο, συν έξτρα για τη φόρμα των muffins
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 110 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 110 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (γεμάτο κουταλάκι)
- 3 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
- 100 γρ καρύδια, χοντροσπασμένα
- 50 γρ. αποξηραμένα μύρτιλα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Βγάζουμε τη φλούδα και λιανίζουμε τις μπανάνες.
- Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα δύο είδη αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα καρύδια και τα μύρτιλα και ανακατεύουμε ξανά καλά.
- Μεταφέρουμε σε μια φόρμα για muffins που έχουμε από τα πριν ετοιμάσει, δηλαδή την έχουμε αλείψει με ηλιέλαιο και την έχουμε αλευρώσει.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Ελέγχουμε τα muffins στα δέκα λεπτά και αν έχουν αρχίσει να «αρπάζουν» τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για ακόμα 5-10 λεπτά ή ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί με μια οδοντογλυφίδα - αν βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμα.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και έπειτα τα ξεφορμάρουμε.
- Προαιρετικά, μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με μαύρη λιωμένη κουβερτούρα – ή και λευκή αν δεν είναι αυστηρά για vegans.