Ο συνδυασμός αχλάδι με ροκφόρ είναι διαχρονικός αλλά ποτέ μέχρι στιγμής δεν τον είχα δοκιμάσει σε τάρτα!
Συνήθως έμπλεκα αυτές τις δύο γεύσεις σε σαλάτα με φόντο πράσινα λαχανικά! Αυτή τη φορά όμως έκανα τη βασική συνταγή για αλμυρή ζύμη τάρτας (μπορείς να την δεις με ένα κλικ εδώ) και αποφάσισα να τις μπλέξω σε μια λαχταριστή “υφάλμυρη” τάρτα.
Υλικά
Για τη γέμιση- 1 κρεμμύδι
- 1/2 σκελίδα σκόρδο
- 150 γρ γραβιέρα
- 1 κουταλιά της σούπας μπαλσάμικο
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 αχλάδι
- 150 γρ ροκφόρ
Εκτέλεση
- Έχουμε έτοιμη τη ζύμη και της κάνουμε τυφλό ψήσιμο σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε σε αυτό το link
- Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο
- Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο
- Μόλις γίνει διάφανο προσθέτουμε το μπαλσάμικο και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Στην ουσία το σβήνουμε με το ξύδι.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε
- Παίρνουμε την τάρτα με τη ψημένη ζύμη και με ένα κουτάλι απλώνουμε στη βάση τη γέμιση από τα κρεμμύδια και τη γραβιέρα
- Από πάνω αραδιάζουμε κυκλικά το αχλάδι κομμένο σε φέτες
- Ψιχουλιάζουμε το τυρί και το ρίχνουμε πάνω από το αχλάδι
- Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180°C μέχρι να μαλακώσει το αχλάδι.