search

This pasta flora recipe is soooo good, is beyond good, so good we need a new word for good! The dough recipe is perfect even for cookies! It’s perfectly crispy and soft! This recipe is really modern but still so retro.

pasta flora, recipe, συνταγή , πάστα φλόρα, cool artisan, Γαβριήλ Νικολαίδης.JPG

Υλικά

2 φλ. μαρμελάδα της προτίμησης σου (εγώ χρησιμοποίησα μαρμελάδα σύκου που είχε φτιάξει η μητέρα μου το φθινόπωρο)
Για τη βάση:
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (μαλακό)
50 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. ζάχαρη λευκή
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
2 κ.σ. κονιάκ
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι

pasta flora, recipe, συνταγή , πάστα φλόρα, cool artisan, Γαβριήλ Νικολαίδης.JPG

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και την κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύουμε με κουτάλι. Κάνουμε λακκούβα στη μέση. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, τη βανίλια, το κονιάκ και το αλάτι και τα ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε και το βούτυρο. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ. Πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Δεν τη ζυμώνουμε πολλή ώρα με το χέρι γιατί θα σκληρύνει! Τη μαζεύουμε σε μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30΄. Κρατάμε το 1/3 της ζύμης (για σκέπασμα). Σε αλευρωμένη επιφάνεια –ή πασπαλισμένη με άχνη– ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο 4 χιλιοστών περίπου. Τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 26-28 εκατοστών. Η ζύμη πρέπει να καλύπτει και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Κόβουμε τα περισσεύματα της ζύμης περνώντας τον πλάστη πάνω στο χείλος του σκεύους. Βάζουμε σε μία στρώση τη μαρμελάδα. Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες. Τις πλέκουμε σταυρωτά πάνω στη μαρμελάδα. Ψήνουμε την πάστα φλόρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 35΄-40΄, να ροδίσει η ζύμη. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και κόβουμε σε κομμάτια.

pasta flora, recipe, συνταγή , πάστα φλόρα, cool artisan, Γαβριήλ Νικολαίδης.JPG



Cool Artisan