Η ιδέα να φτιάξω bagels μου ήρθε όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά το γαλλικό Amandine Bagels & Gourmandises.
Υλικά
2 κουτ.γλ. μαγιά ξερή
1 1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι σκληρό
1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1 1/4 κούπας χλιαρό προς ζεστό νερό
(λίγο αυγό με μια κουταλιά νερό για να τα αλείψετε)
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια κούπα τη μαγιά με τη ζάχαρη και 1/4 κούπας χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 3-4′.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και ξεκινάμε το ζύμωμα με τον γάτζο.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό. Αναλόγως την ποιότητα του αλευριού μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα νερό.
- Μπορείς να ζυμώσεις και με τα χέρια (να σου φύγουν και τα νεύρα) μέχρι να φτιάξεις μια ζύμη ελαστική. Μπορεί να χρειαστεί ένα δεκάλεπτο με τα χέρια.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε τη ζύμη σε μορφή μπάλας.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50°C και στη συνέχεια βάζουμε μέσα το μπολ με τη ζύμη αφού το έχουμε τυλίξη με μια βαμβακερή πετσέτα. Αφήνουμε 1-2 ώρες για να διπλασιαστεί η ζύμη. Πρέπει να έχεις λαδώσει τα τοιχώματα του μπολ γιατί θα φουσκώσε η ζύμη και θα τα καλύψει.
- Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, την πατάμε με τα χέρια μας και την κόβουμε σε 7-8 τεμάχια. Τα πλάθουμε ελαφρά σε μπάλες και με το δάχτυλό μας κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
- Τα τοποθετούμε σε μια ξύλινη επιφάνεια αλευρωμένη ή ταψί, τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε 10΄ να ξεκουραστούν.
- Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και μόλις κοχλάσει το νερό, χαμηλώνουμε ελαφρά τη θερμοκρασία. Έχουμε δίπλα και μια σχάρα για να τα στραγγίζουμε.
- Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα 2 bagels. Αφήνουμε 1′ και με μια τρυπητή κουτάλα τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά για 1′ ακόμα. Βγάζουμε με τη σπάτουλα και ακουμπάμε στη σχάρα να φύγουν τα νερά. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Μην βάζεις παραπάνω από 2 bagels μέσα στην κατσαρόλα γιατί φουσκώνουν και θα συμπιεστούν.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 190°C στον αέρα.
- Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε δύο ταψιά με λαδόκολλα (για να έχουν απόσταση μεταξύ τους).
- Σε ένα μπολάκι χτυπάμε λίγο αυγό με 1κ.γ. νερό. Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια των bagels και ρίχνουμε παπαρουνόσπορο ή σουσάμι.
- Ψήνουμε περίπου 25′ να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
The idea to make homemade bagels came to me when I visited for the first time the French Amandine Bagels & Gourmandises . A few weeks later my friend Athina, reminded me love at first sight with bagels so I stole her recipe.
Ingredients
2 tea spoons dry yeast
1 1/2 tsp. sugar
500 gr . hard flour
1 1/2 tsp. salt
1 1/ 4 cup warm water
( 1 egg beaten with a tablespoon of water )
- Place yeast with the sugar and 1/4 cup lukewarm water in a bowl. Let them stay for 3-4 ‘ .
- Pour flour and salt in the mixer. Add the yeast mixture and start kneading. Add slowly the remaining water. Depending on the quality of flour, you may need a little more water .
- You may do the same by hand untill you have an elastic dough. It may take up to ten minutes.
- Lightly oil a large bowl and put the dough in it. Preheat oven to 50°C and put in the bowl wrapped with a towel. Allow 1-2 hours for the dough to double in size.
- When the dough has risen, press with your hands and cut into 7-8 pieces. Mold into balls, use your finger to make a hole in the middle. Place them on a floured wooden surface, cover with a towel and let them rest for 10 minutes.
- Boil water in a pot and when it reaches the boiling point, turn down the temperature slightly. You will need a rack to drain them after boiling.
- Pour 2 bagels in the pot. Let them boil for 1 ‘ and use a slotted spoon to turn them to the other side for another minute. Remove them using a spatula and let them drain on a rack. Do the same for all bagels. Do not put more than one bagels in the pot because they will rise and squeeze .
- Turn on the oven at 190°C in air .
- Then place them in two pans with parchment paper. they need to be in distance because they will rise.
- In a bowl , beat egg with a little water. Brush the surface of bagels and sprinkle poppy or sesame seeds .
- Bake about 25 minutes to get nice golden color .
Serve With Love