search

Σαρδέλες γεμιστές με κολοκύθι και καρότο

Οι πεντανόστιμες φρέσκιες σαρδέλες αποτελούν συνώνυμο του μακριού ελληνικού καλοκαιριού με τις ταβέρνες του εκεί που σκάει το κύμα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι αποτελούν μια από τις πολυτιμότερες πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων και πολλών ωφέλιμων για την υγεία μετάλλων.

Tip: Εγώ τις συνοδεύω με ρύζι που έχω μαγειρέψει με κινόα και τοματίνια.

Διάβασε επίσης:



Υλικά

  • 16 φρέσκες σαρδέλες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες, χωρίς το κεντρικό κόκαλο, ανοιγμένες στα δύο, αλλά όχι χωρισμένες
  • Χοντρό αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το ταψί
Για τη γέμιση:        
  • 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο, περασμένο στον τρίφτη
  • 2 baby κολοκύθια, περασμένα στον τρίφτη
  • ½ κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • ½ φλ. τσαγιού φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
Για το λαδολέμονο:
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • ⅓ κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα υγρά.
Για τη γέμιση:
  • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου.
  • Παίρνουμε κάθε σαρδέλα ανοιχτή και με ένα κουταλάκι τη γεμίζουμε εσωτερικά
  • Λαδώνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε τις σαρδέλες
  • Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.
Για το λαδολέμονο:
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι.
  • Περιχύνουμε τις σαρδέλες με το λαδολέμονο και σερβίρουμε.
Cool Artisan