Οι πεντανόστιμες φρέσκιες σαρδέλες αποτελούν συνώνυμο του μακριού ελληνικού καλοκαιριού με τις ταβέρνες του εκεί που σκάει το κύμα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι αποτελούν μια από τις πολυτιμότερες πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων και πολλών ωφέλιμων για την υγεία μετάλλων.
Tip: Εγώ τις συνοδεύω με ρύζι που έχω μαγειρέψει με κινόα και τοματίνια.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 16 φρέσκες σαρδέλες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες, χωρίς το κεντρικό κόκαλο, ανοιγμένες στα δύο, αλλά όχι χωρισμένες
- Χοντρό αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το ταψί
- 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
- 1 καρότο, περασμένο στον τρίφτη
- 2 baby κολοκύθια, περασμένα στον τρίφτη
- ½ κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη
- ½ φλ. τσαγιού φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- ⅓ κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη
Εκτέλεση
- Πλένουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα υγρά.
- Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου.
- Παίρνουμε κάθε σαρδέλα ανοιχτή και με ένα κουταλάκι τη γεμίζουμε εσωτερικά
- Λαδώνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε τις σαρδέλες
- Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι.
- Περιχύνουμε τις σαρδέλες με το λαδολέμονο και σερβίρουμε.