Χταπόδι και ζυμαρικά σε ένα μαγικό πάντρεμα γεύσης.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 1 χταπόδι ολόκληρο
- 1 πακέτο ζυμαρικά της επιλογής σου
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1 νεροπότηρο γλυκό σαμιώτικο κρασί
- 500 γρ. ντομάτες, ξυσμένες στον τρίφτη
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 1 δαφνόφυλλο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Ανοίγουμε την κουκούλα του χταποδιού, την αναποδογυρίζουμε και αφαιρούμε το δόντι και ό,τι άλλο έχει μέσα.
- Πλένουμε καλά το χταπόδι και το αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι.
- Βάζουμε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε μέσα το χταπόδι ολόκληρο όπως είναι.
- Το χταπόδι μαζεύει και βγάζει τα υγρά του.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
- Αφήνουμε το χταπόδι να βράσει στα υγρά του.
- Μόλις απορροφήσει όλα τα υγρά του και μαλακώσει εντελώς το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
- Έπειτα προσθέτουμε το χταπόδι.
- Το σοτάρουμε λίγο ακόμη και σβήνουμε με το γλυκό κρασί.
- Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα βάζουμε και την τριμμένη ντομάτα, το δαφνόφυλλο και αλατοπίπερο.
- Αφού πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σκεπάζουμε την κατσαρόλα
- Σιγοβράζουμε για μισή με μία ώρα περίπου.
- Στη συνέχεια, βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να είναι al dente.
- Τα στραγγίζουμε κρατώντας λίγο από το νερό τους και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι.
- Προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.