Στα παιδικά μου χρόνια, στα 90s, αυτό το γλυκό ήταν το γλυκό της επίσκεψης. Ήξερα πάντα ποιες φίλες, θείες, ξαδέρφες το έφτιαχναν με ξεχωριστή μαεστρία και περίμενα εκείνες τις απογευματινές επισκέψεις για να το απολαύσω. Και βέβαια να ζητήσω και 2ο κομμάτι.
Υλικά
Για τη ζύμη- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 9 γρ. baking powder
- 1/2 κτγ αλάτι
- 100 γρ ζάχαρη άχνη
- 170 ml αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο ή ένα ελαφρύ ελαιόλαδο τύπου Μυτιλήνης
- 100 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 300 γρ. μαρμελάδα φράουλα
- 1 κτσ ελαιόλαδο
- 1 κτσ αλεύρι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη- Σε ένα μπολ βάζουμε τα υγρά στοιχεία: τη ζάχαρη άχνη, το αραβοσιτέλαιο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Αναμειγνύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη
- Σε ένα άλλο μόλ βάζουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι και αναμειγνύουμε.
- Ενώνουμε το μίγμα των υγρών με το μίγμα των στερεών.
- Αρχικά ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη αλλά στη συνέχεια θα χρειαστούμε μια σπάτουλα ή μια κουτάλα.
- Μόλις, έχουμε μια σφιχτή ζύμη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τα ανοίγουμε σε πάχος περίπου 1 εκ. και διάμετρο όση είναι η ταρτιέρα μας (περίπου 20-22 εκ.). Θέλουμε να καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα.
- Ανοίγουμε τη ζύμη είτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες είτε σε αλευυρωμένη επιφάνεια με αλευρωμένο πλάστη.
- Καλύπτουμε την ταρτιέρα με το ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας κι έπειτα την αλευρώνουμε καλά για να μην κολλήσει η ζύμη.
- Τοποθετούμε τη ζύμη στην ταρτιέρα να εφάπτεται καλά στα τοιχώματα.
- Προσθέτουμε τη μαρμελάδα φράουλα και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
- Κόβουμε την υπόλοιπη ζύμη σε λωρίδες και διακοσμούμε την επιφάνεια σε καρέ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρυσό χρώμα. Αφήνουμε την πάστα φλώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 ώρες (ή ιδανικά για μια νύχτα) έτσι ώστε να κόβεται ωραία και η μαρμελάδα και σερβίρουμε.