search

Βίγκαν κέικ σοκολάτα (χωρίς ζάχαρη)

Μια συνταγή για πεντανόστιμο, αφράτο κέικ σοκολάτας με κομμάτια κουβερτούρας και τρούφα στο εσωτερικό! Η σημερινή συνταγή θα σου δώσει το πιο αφράτο κέικ, φουσκωτό και υπερσοκολατένιο. Το μυστικό είναι στη μαγειρική σόδα που διαλύω σε φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι προκειμένου να γίνει η χημική αντίδραση και να αφρίσει το μίγμα. Με το κόλπο αυτό εξασφαλίζω πάντα τέλειο αποτέλεσμα.

Δες εδώ το βίντεο:

 

 

 



Υλικά

  • 350 γρ. σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι αν δεν θες να είναι βίγκαν)
  • 300 γρ. φυτικό ρόφημα αμυγδάλου
  • 130 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.σ. μηλόξυδο
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 50 γρ. κακάο
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 70 γρ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι (1 μεγάλο πορτοκάλι περίπου)
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. μαύρη τρούφα σοκολάτας

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε από τα υγρά υλικά σιρόπι σφενδάμου (ή το μέλι), το ρόφημα αμυγδάλου, το ηλιέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από το πορτοκάλι και το μηλόξυδο.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα στερεά υλικά, δηλαδή το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Ενοποιούμε τα υγρά με τα στερεά υλικά κι ανακατεύουμε.
  • Έπειτα διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι κι αφήνουμε να σταθεί και να αφρίσει για λίγα δευτερόλεπτα.
  • Προσθέτουμε το μίγμα στα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύουμε.
  • Τέλος προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, την τρούφα σοκολάτας κι ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
  • Μεταφέρουμε σε αντικολλητική φόρμα. Αν δεν έχουμε αντικολλητική φόρμα καλύπτουμε τη φόρμα μας με λίγο ηλιέλαιο να πάει παντού κι ελάχιστο κακάο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 45 - 50 λεπτά
  • Αφήνουμε να κρυώσει και προαιρετικά γαρνίρουμε με γλάσο σοκολάτας.
Cool Artisan