search

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΡΕΒΥΘΙΑ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ

Όταν λέμε σουτζουκάκια το μυαλό μας πάει κατευθείαν στην παραδοσιακή Σμυρναίικη συνταγή με τον κιμά και τα πολλά καρυκεύματα, αλλά ποιος θα τολμούσε να δοκιμάσει την… ρεβυθο- εκδοχή τους;

Βάλαμε την φαντασία μας να δουλέψει και φτιάξαμε σουτζουκάκια με ρυβύθια και ταχίνι και καταλήξαμε να γλύφουμε τα δάχτυλα μας!



Υλικά

Για τη γέμιση τυριού
  • 100 γρ φέτα
  • 50 γρ γιαούρτι
Για τα σουτζουκάκια
  • 350 gr. ρεβύθια
  • 1 κρεμμύδι (ξερό)
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 100 gr. μπαγιάτικο ψωμί (ψίχα)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
Για τη σάλτσα από τοματίνια 
(για 2 μερίδες)
  • 500 γρ. ντοματίνια
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο τριμμένη (περασμένη από την πολύ λεπτή πλευρά του τρίφτη)
  • 2  ρίγανη
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση τυριού
  • Ομογενοποιούμε το μείγμα και πλάθουμε μικρά «μπαστουνάκια»
Για τα σουτζουκάκια
  • Απο το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε ζεστό νερό. Την επόμενη ημέρα τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν.
  • Στον επεξεργαστή τροφίμων αλέθουμε τα ρεβύθια, προσεκτικά ώστε να μην τα πολτοποιήσουμε. Στον επεξεργαστή τροφίμων επίσης αλέθουμε και το ψωμί. Τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη τα κρεμμύδια και στο ψιλό μέρος το σκόρδο.
  • Σε ένα μεγάλο μπωλ ζυμώνουμε τα ρεβύθια, το ψωμί, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, καρυκεύουμε με όσο αλάτι και πιπέρι χρειαστεί, σύμφωνα με τα γούστα μας. Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά πλάθουμε και δίνουμε σχήμα σ τα σουτζουκάκια
  • Μέσα σε κάθε σουτζουκάκι βάζουμε ένα μικρό κομμάτι από το μείγμα της φέτας
Για τη σάλτσα
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180°C.
  • Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα αραδιάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψάκι.
  • Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και το σκόρδο.
  • Τα ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαραθούν αλλά να διατηρούν το σχήμα και τη ζωντάνια τους.
  • Στη συνέχεια τα βγάζουμε από το ταψί και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολάκι.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Στήνουμε το πιάτο ανακατεύοντας τη σάλτσα με τα σουτζουκάκια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Τα ζεσταίνουμε μαζί και τα ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε πάνω σε πίτες κομμένες
Cool Artisan