Καιρό σκεφτόμουν να φτιάξω μια τούρτα με χαλβά! Αποφάσισα να αντικαταστήσω το παντεσπάνι με σιμιγδαλένιο χαλβά και να παίξω με μια πολύ δροσερή κρέμα πορτοκαλιού που βασίζεται σε φρέσκο χυμό! Εγώ έστησα την τούρτα με τσέρκι αλλά εσύ μπορείς απλά να τη φτιάξεις σε πυρέξ σαν γλυκό ψυγείου. Από πάνω έφτιαξα μια γκανάζ σοκολάτας (με κουβερτούρα και γάλα αμυγδάλου) που όμως είναι προαιρετική αν δεν θες να βαρύνεις πολύ την συνταγή.
Υλικά
Για το Χαλβά- 2 φλυτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 2 φλυτζάνια ζάχαρη
- 1/2 φλυτζάνι μέλι
- 5 φλυτζάνια νερό
- 1/4φλυτζανιού καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 1/4 φλυτζανιού κουκουνάρια
- 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλιά γλυκού γαρύφαλλα τριμμένα
- 1 λίτρο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 50 γρ. ζάχαρη
- 70 γρ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Για το Χαλβά- Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, και τα μυρωδικά για 2-3 λεπτά.
- Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το λάδι να κάψει.
- Ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε τα καρύδια και τα κουκουνάρια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με προσοχή να μην καεί.
- Όταν το σιμιγδάλι πάρει ένα σκούρο, ξανθό χρώμα τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
- Προσθέτουμε το σιρόπι και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί.
- Μετά από 30 λεπτά βάζουμε το χαλβά σε μια φόρμα για κέικ για τουλάχιστον δύο ώρες.
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα 750 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι και το βάζουμε στην φωτιά.
- Ανακατεύουμε το κορν φλαουρ και την ζάχαρη με τον υπόλοιπο χυμό.
- Μόλις αρχίζει να βράζει ο χυμός προσθέτουμε το κορν φλαουρ και ανακατεύουμε την κρέμα μέχρι να δέσει καλά.
- Μπορούμε να προσθέσουμε και ξύσμα από πορτοκάλι για περισσότερο άρωμα, όπως επίσης και κανέλα.
- Στήνουμε το πρώτο επίπεδο με τη μισή ποσότητα από το χαλβά
- Συνεχίζουμε με όλη την ποσότητα από την κρέμα πορτοκάλι
- Τελειώνουμε με την υπόλοιπη ποσότητα από τον χαλβά
- Καλύπτουμε προαιρετικά με γκανάζ σοκολάτας.