Ετοιμάζεις το μενού του γιορτινού τραπεζιού; Η σημερινή τάρτα είναι το ορεκτικό που θα λατρέψουν όλοι οι αγαπημένοι σου γύρω από το τραπέζι των γιορτών. Η μπισκοτένια, βουτυρένια ζύμη συναντά την πλούσια τυρένια ζύμη με τη χαρακτηριστική γεύση που δίνει το καλαθάκι Λήμνου από τη σειρά Νώμα που θα βρεις αποκλειστικά στα Lidl.
Tip 1: Φτιάξε τη ζύμη και τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα και ψήσε την τάρτα λίγο πριν φτάσουν οι καλεσμένοι στο τραπέζι σου.
Tip 2: Το καλαθάκι Λήμνου είναι ένα αλμυρό τυρί, οπότε πρόσεξε στο αλάτι που θα χρησιμοποιήσεις.
Υλικά
Για τη ζύμη- 330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης Χρυσός Μύλος
- 230 γρ. βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κυβάκια
- 1 πρέζα Aλάτι χονδρό Μεσολογγίου, Νώμα
- 2 κρόκους, ο ένας αραιωμένος σε 1 κ.σ. νερό από Μεσαίa αυγά Στερεάς Ελλάδας, Νώμα
- 40 γρ. νερό
- 150 γρ. καπνιστό ζαμπόν αέρος σε κύβους Dulano
- 200 γρ. καλαθάκι Λήμνου Π.Ο.Π. Νώμα (τριμμένο)
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος Milbona
- 4 Μεσαίa αυγά Στερεάς Ελλάδας, Νώμα
- πιπέρι Kania
Εκτέλεση
Για τη ζύμη- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι.
- Δουλεύουμε καλά με τα χέρια μας, 2-3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
- Προσθέτουμε τον κρόκο αβγού, το νερό, και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι πολύ ελαστική.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 25-30 λεπτά.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε 5 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας να μαλακώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Βάζουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και βάζουμε επάνω τη ζύμη.
- Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μια δεύτερη λαδόκολλα και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ.
- Βγάζουμε την επάνω λαδόκολλα και κρατάμε μόνο την κάτω λαδόκολλα με τη ζύμη.
- Την αναποδογυρίζουμε και τη φέρνουμε πάνω από την ταρτιέρα.
- Με τα δάχτυλα μας την τοποθετούμε καλά σε όλη την ταρτιέρα.
- Γυρνάμε προς τα έξω τη ζύμη που προεξέχει από την ταρτιέρα, για να κρατήσει το σχήμα της και κόβουμε τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν.
- Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι και απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας από αυτά που χρησιμοποιήσαμε.
- Τοποθετούμε ωμά ρεβίθια πάνω στη λαδόκολλα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά.
- Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα ωμά όσπρια.
- Αλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο αβγού αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό. Με αυτό τον τρόπο αδιαβροχοποιούμε τη ζύμη.
- Ψήνουμε στον φούρνο για ακόμα 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να χρυσαφίσει.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
- Σοτάρουμε το ζαμπόν να χρυσαφίσει ελαφρώς.
- Το απλώνουμε στο εσωτερικό της τάρτας.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά, το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι.
- Περιχύνουμε την τάρτα μας.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.