search

Τάρτα με καπνιστό ζαμπόν αέρος και καλαθάκι Λήμνου

Ετοιμάζεις το μενού του γιορτινού τραπεζιού; Η σημερινή τάρτα είναι το ορεκτικό που θα λατρέψουν όλοι οι αγαπημένοι σου γύρω από το τραπέζι των γιορτών. Η μπισκοτένια, βουτυρένια ζύμη συναντά την πλούσια τυρένια ζύμη με τη χαρακτηριστική γεύση που δίνει το καλαθάκι Λήμνου από τη σειρά Νώμα που θα βρεις αποκλειστικά στα Lidl.

Tip 1: Φτιάξε τη ζύμη και τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα και ψήσε την τάρτα λίγο πριν φτάσουν οι καλεσμένοι στο τραπέζι σου.

Tip 2: Το καλαθάκι Λήμνου είναι ένα αλμυρό τυρί, οπότε πρόσεξε στο αλάτι που θα χρησιμοποιήσεις.



Υλικά

Για τη ζύμη Για τη γέμιση

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι.
  • Δουλεύουμε καλά με τα χέρια μας, 2-3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
  • Προσθέτουμε τον κρόκο αβγού, το νερό, και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι πολύ ελαστική.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 25-30 λεπτά.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε 5 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας να μαλακώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Βάζουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και βάζουμε επάνω τη ζύμη.
  • Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μια δεύτερη λαδόκολλα και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ.
  • Βγάζουμε την επάνω λαδόκολλα και κρατάμε μόνο την κάτω λαδόκολλα με τη ζύμη.
  • Την αναποδογυρίζουμε και τη φέρνουμε πάνω από την ταρτιέρα.
  • Με τα δάχτυλα μας την τοποθετούμε καλά σε όλη την ταρτιέρα.
  • Γυρνάμε προς τα έξω τη ζύμη που προεξέχει από την ταρτιέρα, για να κρατήσει το σχήμα της και κόβουμε τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν.
  • Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι και απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας από αυτά που χρησιμοποιήσαμε.
  • Τοποθετούμε ωμά ρεβίθια πάνω στη λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα ωμά όσπρια.
  • Αλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο αβγού αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό. Με αυτό τον τρόπο αδιαβροχοποιούμε τη ζύμη.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για ακόμα 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να χρυσαφίσει.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Για τη γέμιση
  • Σοτάρουμε το ζαμπόν να χρυσαφίσει ελαφρώς.
  • Το απλώνουμε στο εσωτερικό της τάρτας.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά, το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Περιχύνουμε την τάρτα μας.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.
Cool Artisan