Μια σούπα νόστιμη, αλλά και γεμάτη οφέλη για τον οργανισμό, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και πρωτεΐνες, μια εξαιρετική επιλογή για ισορροπημένη διατροφή. Η συνταγή βασίζεται σε απλά και φυσικά υλικά, που συνδυάζουν μοναδικά τις γλυκές και γήινες γεύσεις της γλυκοπατάτας και του καρότου με τη βελούδινη υφή των ρεβιθιών. Τα καρυκεύματα, η πάπρικα και ο κουρκουμάς, όχι μόνο ενισχύουν τη γεύση, αλλά προσφέρουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κάνοντάς τη σούπα ακόμα πιο θρεπτική.
Διατροφική Ανάλυση (ανά μερίδα):
- Θερμίδες: 250 kcal
- Πρωτεΐνες: 11 γρ.
- Υδατάνθρακες: 38 γρ.
- Λίπη: 6 γρ.
Υλικά
(για 4 μερίδες):
- 100 γρ. κρεμμύδι (1 μέτριο)
- 400 γρ. γλυκοπατάτα (2 μέτριες)
- 300 γρ. καρότα (3 μέτρια)
- 700 γρ. ρεβίθια βρασμένα
- 1 λίτρο νερό
- 20 γρ. ελαιόλαδο (2 κ.σ.)
- 1 κ.γ. πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
- 1 κ.γ. κουρκουμάς
- 1 κ.γ. αλάτι (ή κατά προτίμηση)
- ½ κ.γ. πιπέρι (ή κατά προτίμηση)
Για το γαρνίρισμα:
-
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (2% ή 0%)
- 10 γρ. σουσάμι (1 κ.σ.)
- ½ κ.γ. μπούκοβο
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε τη γλυκοπατάτα και τα καρότα κομμένα σε κομμάτια. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα βρασμένα ρεβίθια, την πάπρικα, τον κουρκουμά, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε τη σούπα να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό για να ρυθμίσουμε την πυκνότητα.
- Σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι, σουσάμι και μπούκοβο για έξτρα γεύση.