Η σούπα, ένα από τα πιο θρεπτικά και light γεύματα, είναι ιδανική για τις ημέρες που ο υδράργυρος κάνει χαμηλές πτήσεις. Η συγκεκριμένη σούπα με λαχανικά και σολομό είναι μια διαφορετική συνταγή που συνδυάζει την πλούσια γεύση και θρεπτική αξία του σολομού με την κλασική βελουτέ λαχανικών. Πρόκειται για ένα πιάτο γεμάτο βιταμίνες, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, με έμπνευση από την κουζίνα της Σκανδιναβίας όπου λατρεύουν το σολομό.
Η εκτέλεση είναι απλή, αλλά με στρατηγικές κινήσεις που αναδεικνύουν τα υλικά. Ξεκινάμε σοτάροντας τα λαχανικά μας – κρεμμύδι, πατάτα, καρότο και κολοκύθα – για να αναδείξουμε τα αρώματά τους και να δημιουργήσουμε μια γευστική βάση. Στη συνέχεια, τα μπλεντάρουμε για να αποκτήσουμε μια απαλή και κρεμώδη υφή, χωρίς να χρειαστούμε καθόλου κρέμα γάλακτος ή βούτυρο.
Η προσθήκη του σολομού στη σούπα γίνεται στο τέλος, για να παραμείνει ο σολομός ζουμερός και να διατηρήσει όλα τα θρεπτικά του συστατικά. Με απλή κίνηση, με μια πιρούνα ή κουτάλα, τον μαδάμε μέσα στη σούπα, προσθέτοντας επιπλέον υφή και γεύση. Το τελικό άγγιγμα έρχεται με φρέσκο λεμόνι και ψιλοκομμένο άνηθο, που δίνουν δροσιά και αρωματική ένταση στο πιάτο.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 1 κρεμμύδι
- 1 πατάτα
- 1 καρότο
- 300 γρ. κολοκύθα
- 1 λίτρο νερό (καυτό από το βραστήρα)
- 250 γρ. σολομό φιλέτο
- 1 λεμόνι
- 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε καθαρίζοντας και κόβοντας τα λαχανικά μας: το κρεμμύδι, την πατάτα, το καρότο και την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε ζεστό νερό στην κατσαρόλα μέχρι να καλυφθούν τα λαχανικά και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Μπλεντάρουμε τα λαχανικά με ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία υφή. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να πετύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα.
- Προσθέτουμε τα φιλέτα σολομού. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 8-10 λεπτά, μέχρι να ψηθεί ο σολομός.
- Με μια πιρούνα, μαδάμε τον σολομό μέσα στη σούπα σε μικρά κομμάτια.
- Προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι και τον ψιλοκομμένο άνηθο.
- Ανακατεύουμε καλά και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε ζεστή και απολαμβάνουμε.