Οι σαμόσας είναι ένα από τα πιο διάσημα street food της Ινδίας, με τραγανό φύλλο και αρωματική γέμιση. Σε αυτήν την εκδοχή, γεμίζονται με κιμά κοτόπουλου, γλυκοπατάτα και αρακά, δημιουργώντας έναν απολαυστικό συνδυασμό γεύσεων και υφών. Τα αρωματικά μπαχαρικά, όπως το κάρι, το τζίντζερ και η καπνιστή πάπρικα, χαρίζουν πικάντικο βάθος στη γέμιση, ενώ η δροσερή σάλτσα γιαουρτιού με αγγούρι και κόλιανδρο ισορροπεί τη γεύση, κάνοντάς τα ακόμα πιο απολαυστικά. Μπορούν να ψηθούν στον φούρνο ή στο airfryer για μια πιο υγιεινή επιλογή. Αυτά τα πιτάκια είναι ιδανικά ως ορεκτικό, σνακ ή κυρίως γεύμα, συνοδευόμενα από μια φρέσκια σαλάτα.
Διατροφική Ανάλυση (ανά 100 γρ. σαμόσας)
Θερμίδες: ~250 kcal
Πρωτεΐνες: ~12 γρ.
Υδατάνθρακες: ~25 γρ. (εκ των οποίων σάκχαρα ~4 γρ.)
Λίπη: ~10 γρ. (εκ των οποίων κορεσμένα ~2 γρ.)
Φυτικές Ίνες: ~3 γρ.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- Για τη γέμιση:
- 400 γρ. κιμά κοτόπουλου
- 1 γλυκοπατάτα κομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια
- ½ φλιτζάνι (περίπου 75 γρ.) αρακά βρασμένο
- 1 μέτριο κρεμμύδι (100 γρ.), ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
- 3 κ.σ. (45 ml) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. τζίντζερ
- 1 κ.γ. σκόρδο
- 1 κ.γ. κάρι
- 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ.πιπέρι καγιέν
- ½ κ.γ.καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ¼ φλιτζανιού (60 ml) λευκό κρασί
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για το σερβίρισμα
Δροσερή Σάλτσα Γιαουρτιού με Αγγούρι & Κόλιανδρο
Υλικά
- 400 γρ. στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι (10%)
- 150 γρ. αγγούρι (ψιλοκομμένο)
- 1 ματσάκι. κόλιανδρο (ψιλοκομμένο)
- ½ κ.γ. κύμινο τριμμένο
- ½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ, το σκόρδο και την πιπεριά τσίλι και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε τον κιμά κοτόπουλου και τον σπάμε με την κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το κάρι, το καγιέν, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
- Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Ρίχνουμε τον αρακά, τη γλυκοπατατα και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και μαγειρευουμε μέχρι να ειναι ετοιμα
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Φτιάχνουμε τις σαμόσας
- Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε λωρίδες 8-10 εκ. πλάτος.
- Βάζουμε 1 κ.σ. γέμιση στη μία άκρη και διπλώνουμε σε τρίγωνα μέχρι το τέλος της λωρίδας.
- Βρέχουμε ελαφρώς την άκρη με λίγο νερό για να κολλήσει.
- Ψήνουμε στην Air Fryer
- Αλείφουμε ελαφρώς τις σαμόσας με σπρέι λαδιού.
- Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί SANITAS στον καδο
- Τις τοποθετούμε στο καλάθι χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους.
- Ψήνουμε στους 180°C για 12-16 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες, γυρνώντας στα μισά
Εκτέλεση για τη σος
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, το αγγούρι, τον κόλιανδρο, το κύμινο και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα.
- Σερβίρουμε αμέσως ή αφήνουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά για πιο έντονη γεύση.