Μια ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου παραδοσιακού γλυκού από τη Βόρεια Ελλάδα.
Υλικά
Για την κρέμα
- 950 γρ. γάλα (χωρισμένο σε 700 γρ. + 250 γρ.)
- 3 βανίλιες
- 300 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 65 γρ. κρόκος αυγού (περίπου 4)
- 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 40 γρ. άχνη
Για το φύλλο
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο για άλειμμα
Εκτέλεση
Για την κρέμα
- Βάζουμε τα 700 γρ. γάλα με τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε μια κατσαρόλα και τα φέρνουμε σε βρασμό. Ποτέ δεν ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το γάλα πριν ζεσταθεί καλά έτσι ώστε να μην καεί το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα αυγά και το ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε και το αλεύρι και με ένα σύρμα το κάνουμε μια πάστα με τα υγρά του μπολ.
- Όταν ζεσταθεί το γάλα με τη ζάχαρη τα ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε κουτάλα κουτάλα από αυτό το μείγμα μέσα στο μείγμα με τα αυγά και το αλεύρι. Αυτό το κάνουμε για να πάρουν σιγά σιγά θερμοκρασία τα αυγά και να μην γίνουν ομελέτα.
- Αφού έχει ζεσταθεί το μείγμα με τα αυγά το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα περιμένουμε να αρχίζει να πήζει. Προσέχουμε το μάτι να είναι σε μέτρια θερμοκρασία (4-5 αν η κουζίνα φτάνει το 9) και αφαιρούμε από το μάτι όταν χρειάζεται αν βλέπουμε το μείγμα να πήζει και να μην το προλαβαίνουμε στο ανακάτεμα.
- Στην αρχή του ψησίματος η κρέμα θα έχει μια ελαφριά γεύση αλευριού αλλά καθώς ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε συχνά γιατί σε κάποια στιγμή ψήνεται πια το αλεύρι και φεύγει αυτή η μυρωδιά. Όταν συμβεί αυτό αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα 50 γρ. βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να αφομοιωθεί και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ταψί.
- Από πάνω βάζουμε μεμβράνη που να εφάπτεται με την κρέμα και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για να κρυώσει. Τη μεμβράνη τη βάζουμε για να μην κάνει κρούστα η κρέμα.
- Ετοιμάζουμε μια ελαφριά σαντιγί με την κρέμα και την άχνη.
- Όταν κρυώσει η κρέμα στο ψυγείο τη βάζουμε στο μίξερ να αφρατέψει και προσθέτουμε τη σαντιγί.
- Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ και κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε. Αν θέλουμε μπορούμε να ετοιμάσουμε σαντιγί για να γεμίσουμε τα ρολάκια.
- Ανοίγουμε το κάθε φύλλο πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια και το βουτυρνουμε ελαφρά.
- Στη συνέχεια με το κορνέ βάζουμε την επιθυμητή ποσότητα της κρέμας.
- Τυλίγουμε την κρέμα με το φύλλο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.