Σήμερα σου δείχνω πως να απογειώσεις το κλασικό πρασόρυζο, όχι μόνο γευστικά αλλά και διατροφικά! Σου δείχνω μια εκδοχή που:
- Συνδυάζει φακές με ρύζι για έξτρα πρωτεινή και
- φακές με λεμόνι για έξτρα απορρόφηση της βιταμίνης C!
Φτιάχνουμε λοιπόν ένα πεντανόστιμο θρεπτικό πιάτο που θα σε χορτάσει και θα σου δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι, ειδικά αν κάνεις βίγκαν διατροφή!
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διάβασε επίσης
Υλικά
- 80 ml ελαιόλαδο
- 4-5 πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 μικρό καρότο, περασμένο στον τρίφτη
- 300 γρ ρύζι αρμπόριο ή μαύρο
- 300 γρ. κόκκινες φακές
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- χυμό από 2 λεμόνια (ξύσμα για τη διακόσμηση)
- 2-3 κ.σ ελαιόλαδο (για το τελείωμα)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μια μέτρια φωτιά.
- Βάζουμε στην κασταρόλα το λεπτοκομμένο πράσο (πράσινο και λευκό μέρος)
- Προσθέτουμε λίγο (περίπου 50-80 ml) από το ζωμό
- Αχνίζουμε το πράσο, για να γίνει πιο ελαφρύ, να πιει όλα τα υγρά του και να μαλακώσει ελαφρά.
- Αφαιρούμε το πράσο από την κατσαρόλα.
- Ξαναβάζουμε την ίδια κατσαρόλα στη φωτιά.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το ξερό με το φρέσκο κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε τις φακές, το καρότο, το αχνισμένο πράσο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε και το ζωμό και σιγοράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να χυλώσει.
- Τέλος, προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια, τον άνιθο και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε στα πιάτα και διακοσμούμε με έξτρα ξύσμα και λίγο ελαιόλαδο.