Τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι μια ελαφρώς παρεξηγημένη συνταγή. Μπορείς να τα φτιάξεις χωρίς βούτυρο ή λάδι, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ υγιεινό και light συνοδευτικό για τα σάντουιτς και τα μπέργκερ σου.
Θα χρειαστείς ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι και αρκετό χρόνο στη διάθεση σου, περίπου 4 ώρες. Η διαδικασία είναι πολύ απλή αλλά αρκετά χρονοβόρα, για αυτό είναι καλό να κάνεις μια αρκετά μεγάλη ποσότητα από κρεμμύδια και να τα διατηρήσεις σε βαζάκι στο ψυγείο. Μέσα από το πολύ αργό και σιγανό μαγείρεμα τα σάκχαρα που περιέχει το κρεμμύδι καραμελώνουν με φυσικό τρόπο δημιουργώντας ένα υπέροχο, πεντανόστιμο αποτέλεσμα.
Υλικά
- 20 λευκά κρεμμύδια
- 1 κτγ αλάτι
- 1/2 κτγ πιπέρι
- 1 κτγ ξύδι βαλσάμικο
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζουμε όλα τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες
- Βάζουμε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας. Ανοίγουμε το μάτι σε χαμηλή ένταση, για παράδειγμα αν το πιο δυνατό είναι το "9" εμείς το βάζουμε στο "2"
- Βάζουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι.
- Σιγομαγειρεύουμε για 4 ώρες με σκεπασμένο καπάκι
- Ανακατεύουμε κάθε μισή με μία ώρα.
- Μισή ώρα πριν τα βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βαλσάμικο και ανακατεύουμε τακτικά.
- Μεταφέρουμε σε ένα καλά αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι.
- Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα κλείνουμε το καπάκι από το βάζο και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.