Αγαπημένη και άκρως ελληνική πίτα ιδανική για ένα διαφορετικό μεσημεριανό ή βραδινό.
Υλικά
- ελαιόλαδο
- 5-6 κρεμμύδια μεγάλα (ένα συνδυασμό κόκκινων και λευκών κρεμμυδιών), κομμένα
- φύλλα από μερικά κλωνάρια θυμάρι
- 200 γρ. λουκάνικο χωριάτικο σε ροδέλες
- 125 γρ. αλεύρι
- 125 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ.γ. αλάτι ψιλό
- πιπέρι
- 75 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομμάτια
- 150 ml γάλα
- 250 γρ. φέτα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι. Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το θυμάρι και μαγειρεύουμε για 5-8 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρύ καστανό χρώμα.
- Τρία τέσσερα λεπτά πριν τελειώσουμε προσθέτουμε και τα λουκάνικα και τα σοτάρουμε και εκείνα.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά και μεταφέρουμε σε μία αντικολλητική στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 22 εκ.
- Από πάνω σπάμε σε κομμάτια τα 150 γρ. φέτα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο αλεύρια, το μπείκιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και με τα χέρια μας ανακατεύουμε μέχρι το μέιγμα να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μία μαλακή ζύμη.
- Μεταφέρουμε σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει λίγο πιο μεγάλη από τη διάμετρο της φόρμας μας.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα και την πιέζουμε στις άκρες της φόρμας έτσι ώστε να καλύψει τα κρεμμύδια.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μερικές μαχαιριές στη ζύμη για να επιτρέψουμε στην υγρασία να φύγει κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να είναι σταθερή και ψημένη.
- Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά και μετά βγάζουμε τη πίτα από τη φόρμα και κόβουμε σε κομμάτια για να σερβίρουμε.
- Σερβίρουμε τρίβοντας τα υπόλοιπα 100 γρ. φέτας από πάνω.