Το Dulce de leche είναι η μαγική “μαρμελάδα” που προκύπτει όταν βράσεις για 3 ώρες ένα κουτί με ζαχαρούχο γάλα. Στην ουσία το dulce de leche είναι η γνωστή καραμέλα γάλακτος που χρησιμοποιούμε σε διάφορα γλυκά όπως το μπανόφι και σε παγωτά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξει κανείς dulce de leche ή καραμέλα γάλακτος, όπως πχ στην κατσαρόλα, στη χύτρα ταχύτητας ή ακόμη και στο φούρνο. Συνήθως φτιάχνεται από ζαχαρούχο γάλα το οποίο σιγοβράζει για πολλές ώρες μέχρι να γίνει καραμέλα. Η προέλευση του είναι από τη Λατινική Αμερική και πιο συγκεκριμένα από το Buenos Aires της Αργεντινής. Η μεξικάνικη εκδοχή του φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα, στο Πουέρτο Ρίκο συχνά χρησιμοποιούν άγλυκο γάλα καρύδας, ενώ στη Δομινικανή Δημοκρατία τα υλικά είναι ίσα μέρη γάλακτος και ζάχαρης, μαζί με κανέλα, δημιουργώντας στην ουσία ένα είδος fudge.
Εγώ σήμερα το χρησιμοποιώ για να φτιάξω ένα σουφλέ, ένα κέικ που από μέσα ρέει λάβα καραμελωμένου γάλατος.
Υλικά
- 1 2/3 φλυτζ. Dulce de leche
- 1/2 φλυτζ. λιωμένο βούτυρο
- 2 κρόκους αυγών
- 2 αυγά
- 1/4 φλυτζ. αλεύρι
- Βούτυρο και αλεύρι για τις φόρμες
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους ανακτεύουμε το Dulce de leche με το λιωμένο βούτυρο.
- Σε διαφορετικό μπολ, ανακατεύουμε τους κρόκους αυγών και τα αυγά. Μόλις ομογενοποιηθούν ρίχνουμε το μείγμα Dulce de leche.
- Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά ώστε να ενσωματώνεται ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα.
- Καλύπτουμε με βούτυρο τις φόρμες και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
- Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 220°C για 10 λεπτά.